Svaz měst a obcí: V dobříšské knihovně pořádají Fantasy víkendy. Nejen za to ji lidé zvolili Knihovnou jinak 2016

06.10.2017 10:33

Místo, kde to žije. Kde pořádají jednu akci za druhou včetně Fantasy víkendů a BOoK! conu. Taková je Městská knihovna Dobříš, která se díky hlasům široké veřejnosti na facebooku stala vítězem soutěže Knihovna jinak 2016.

Svaz měst a obcí: V dobříšské knihovně pořádají Fantasy víkendy. Nejen za to ji lidé zvolili Knihovnou jinak 2016
Foto: smocr.cz
Popisek: Svaz měst a obcí ČR - logo

Druhý ročník akce uspořádal Svaz měst a obcí ČR s cílem propojit knihovny mezi sebou a sdílet dobrou praxi. Slavnostní vyhlášení výsledků se v rámci Týdne knihoven konalo v Zrcadlové kapli Klementinu, kde sídlí Národní knihovna. Bylo součástí ceremoniálu k tradiční akci pod záštitou ministra kultury Daniela Hermana Knihovna roku a Městská knihovna roku.

Soutěž Knihovna jinak iniciovala Kulturní komise Svazu měst a obcí ČR ještě pod vedením členky předsednictva Svazu Květy Halanové. „Květa bohužel zemřela, ale nejen na Knihovně jinak je vidět, že s námi bude dál. Nápady, které propojují lidi a motivují je k větší sounáležitosti, jsou věčné a stojí za to je podporovat,“ říká předseda Komory měst Svazu města a obcí ČR a starosta Brandýsa nad Labem - Staré Boleslavi Vlastimil Picek a dodává: “Dobrá praxe inspiruje a ukazuje, že knihovny už dávno nejsou tmavým místem s těžkým vzduchem, kde se šeptá a je stísněná atmosféra. Funkční knihovna jako kulturní a komunitní centrum nabízí mnoho aktivit, které mnohdy ani s půjčováním knížek nesouvisí. Proto oceňujeme každou knihovnu, která dokáže dělat něco jinak.“

Právě netradiční akce a aktivity knihovnám často vracejí čtenáře. Díky nim si lidé uvědomují, že dobrá knížka jako „potrava pro duši“ přináší radost, rozšiřuje obzory a je zdrojem nových informací. Jednoduše nenásilně vzdělává, což je právě historickou rolí tradičních knihoven, které se díky svazové soutěži Knihovna jinak ukazují ve zcela netradičním světle.

„Do druhého ročníku naší soutěže se stejně jako v minulosti přihlásilo několik desítek knihoven. O tom, co dělají jinak, jsme informovali na facebooku, kde na své favority čtenáři klikali,“ říká předseda Svazu měst a obcí ČR a starosta Kyjova František Lukl a dodává: „Vítězná knihovna v Dobříši získala 359 kliků, druhá v Jílovém u Prahy jen o devět kliků méně a městská knihovna v Třinci si pomyslnou bronzovou medaili odnesla za 196 kliků. Všem vítězům soutěže Knihovna jinak, kteří dostali originální ceny ze sklárny ve Velkém Oseku, gratulujeme!“

U soutěže Knihovna jinak nechyběl ani Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR (SKIP), který pořádá Knihovnu roku a Městskou knihovnu roku, kde je spoluorganizátorem také Svaz měst a obcí ČR. Po vyhlášení výsledků následoval seminář pro účastníky ceremoniálu, na kterém kromě předsedy SKIPu Romana Giebische vystoupili zástupci oceněných knihoven. Představili svá nejen čtenářská centra a informovali o tom, co a proč dělají jinak. Mimo jiné zazněla prezentace o znalostech a užívání sociálních sítí knihovníky a čtenáři nazvaná Facebook pro knihovny - jinak.

Designovou skleněnou cenu do soutěže Knihovna jinak poskytla společnost Artcristal Bohemia z Velkého Oseku. Další ročník akce bude vyhlášen letos na podzim. Informace o soutěžících najdete na facebooku. "To se mi líbí" můžete dát i profilu Svazu měst a obcí ČR.

Přehled vítězů Knihovny jinak 2016

Městská knihovna Dobříš
Umístila se na prvním místě, lidé jí na facebooku dali celkem 359 kliků. V této knihovně pořádají jednu akce za druhou s jedinečnou atmosférou a nábojem. Mimo jiné Fantasy víkendy a BOoK! cony, které inspirovaly další knihovny v ČR. Informace o knihovně na: http://www.knihovnadobris.cz/.

Městská knihovna Jílové u Prahy
S 350 kliky získala pomyslnou stříbrnou medaili. A protože tu sází na propagaci všech služeb: „Ať už jste čert nebo obyčejný smrtelník, v naší knihovně vám vždy nabídneme plný servis!“, můžete si tu kromě knih půjčit také brýle. Informace o knihovně na: http://knihovna.jilove.cz/.   

Knihovna Třinec
Veřejnost ji 196 kliky za literární večery a přístup ke čtenáři nominovala na třetí příčku. Zde totiž dobře vědí a podle toho se chovají, že plná knihovna lidí je trend, ke kterému směřují knihovny v zahraničí a nově i v Čechách. Informace o knihovně na: https://knihovnatrinec.cz/.    

O Svazu měst a obcí České republiky

Svaz měst a obcí České republiky je celostátní, dobrovolnou, nepolitickou a nevládní organizací. Členy Svazu jsou obce a města. Svaz měst a obcí ČR je partnerem pro vládní i parlamentní politickou reprezentaci. Podílí se na přípravě a tvorbě návrhů legislativních i nelegislativních opatření v oblastech týkajících se kompetencí obcí a to jak na národní, tak evropské úrovni. Činnost Svazu je založena především na aktivitě starostů, primátorů a členů zastupitelstev obcí a měst, kteří se nad rámec svých povinností věnují i obecným problémům samosprávy. Svaz sdružuje téměř 2 700 měst a obcí a svými členy tak čítá více než 8,4 milionů obyvatel České republiky. Více na www.smocr.cz a na facebooku.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: V domovech pro lidi s duševním onemocněním nebo závislostí převládají potřeby zařízení nad potřebami klientů

22:17 Ombudsman: V domovech pro lidi s duševním onemocněním nebo závislostí převládají potřeby zařízení nad potřebami klientů

Návštěvy pracovníků Kanceláře ombudsmana v domovech se zvláštním režimem ukázaly, že život tamních o…