Svaz průmyslu a Akademie věd budou spolupracovat

05.12.2015 11:15

Spolupráce Svazu průmyslu a dopravy ČR a Akademie věd ČR vstoupila do nové, vstřícnější a efektivnější fáze. Přelomovým momentem se po delší době vyjednávání stalo setkání vedení obou institucí. Jeho předmětem byla zejména snaha o zlepšení transferu poznatků do praxe.

Svaz průmyslu a Akademie věd budou spolupracovat
Foto: spcr.cz
Popisek: Svaz průmyslu ČR, SP ČR

Obě strany se sešly počátkem prosince, aby deklarovaly potřebu spolupráce pro zajištění konkurenceschopnosti České republiky. Shoda panovala v tom, že obě nezávislé organizace musí vidět budoucnost výzkumu, vývoje a inovací a jejich trendů za horizontem delším než jedno politické volební období. Zájmem obou stran je zlepšení spolupráce průmyslové a výzkumné sféry. Podle účastníků schůzky je v ČR řada úspěšných firem a špičkových výzkumných pracovišť, na jejichž spolupráci je třeba stavět.

Zástupci SP ČR a AV ČR se dohodli na následujících konkrétních bodech spolupráce:

  • AV ČR nominuje svého zástupce do expertního týmu SP ČR pro výzkum, vývoj a inovace.

  • Obě strany si budou vyměňovat informace, zejména týkající se připomínek zásadního charakteru k vládním materiálům.

  • Spolupráce bude probíhat rovněž v analyzování prostředí výzkum, vývoje a inovací zejména prostřednictvím Národohospodářského ústavu AV ČR.

  • Vzájemnou snahou je podpořit transfer poznatků z výzkumné do aplikační sféry prostřednictvím medializace nabídky služeb ústavů AV ČR, které jsou prezentovány mimo jiné Centrem transferu technologií a v publikacích Aplikační laboratoře AV ČR.

Delegaci Akademie věd ČR vedl její předseda Jiří Drahoš a setkání se zúčastnili členové předsednictva Akademické rady AV ČR Karel Aim a Josef Lazar a dále Tomáš Kruml z Ústavu fyziky materiálů. Svaz průmyslu a dopravy ČR zastupoval jeho prezident Jaroslav Hanák a dále viceprezident Zbyněk Frolík, člen představenstva Eduard Palíšek, generální ředitelka Dagmar Kuchtová a manažer pro výzkum, vývoj a inovace Jan Proksch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…