Svaz průmyslu jednal s asociací krajů o udržitelnosti navýšení platů pro řidiče autobusů

06.02.2017 17:38

Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) Jaroslav Hanák se setkal s vedením Asociace krajů ČR a projednali spolu aktuální témata. Diskutovali například o plánovaném rozšíření mýtného na silnice první třídy, situaci v autobusové dopravě či o potřebě zajistit kvalitní odborné školství. Prezident Svazu a předsedkyně Rady Asociace krajů ČR Jana Vildumetzová se také dohodli, že budou pořádat kulaté stoly. Chtějí společně diskutovat a zjišťovat, co aktuálně trápí podnikatele v jednotlivých krajích.

Svaz průmyslu jednal s asociací krajů o udržitelnosti navýšení platů pro řidiče autobusů
Foto: spcr.cz
Popisek: Svaz průmyslu ČR, SP ČR

„Vážím si dobré spolupráce s kraji, kterou letos chceme ještě prohloubit díky pravidelným kulatým stolům s podnikateli z krajů,“ hodnotí setkání Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR. „Důležité pro nás jsou také krajské tripartity, na jejichž pravidelném a dobrém fungování jsme se domluvili, doplňuje Hanák závěry z jednání s Janou Vildumetzovou, předsedkyní Rady Asociace krajů ČR.

Společné téma pro SP ČR a Asociaci krajů představuje tradičně doprava. Aktuálně se přibližně jedna třetina krajů nevzdává a chce vyjednat od státu navýšení rozpočtu na pokrytí zvýšení platů řidičů krajské autobusové dopravy. „Hejtmanka Vildumetzová slíbila, že udělá prověrku toho, jak je to v krajích s placením řidičů. Zda všichni dostali přidáno, z jakých rozpočtů se navýšení kryje a zdali je dlouhodobě udržitelné,“ upozorňuje Jaroslav Hanák.

Další otázkou, kterou aktuálně řeší kraje i podnikatelé, je mýto. Jeho plánované rozšíření na silnice první třídy se dotkne totiž jak dopravců, tak i krajů. Ty se obávají, že mýtné vytlačí kamionovou dopravu na menší cesty, čímž zkomplikuje dopravu v krajích.

Rozšíření mýtného o plánovaných 900 km na silnicích první třídy odmítá Svaz, protože ho vláda plánuje, aniž by předem zjistila dopad na dopravce a podnikatele. Navíc plán překračuje doporučený rozsah rozšíření, čímž nebudou na těchto nefrekventovaných silnicích zajištěny odpovídající výnosy z výběru mýta opravňující další zvyšování nákladů pro podnikatele a jejich možný přesun na spotřebitele.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

7:23 Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

Od pátku 10. května do neděle 26. května nabídne Český rozhlas živé vysílání z mistrovství světa v l…