Švédskou jadernou elektrárnu Barsebäck rozebírá Rosatom

07.12.2021 22:11 | Tisková zpráva

Demontáž tlakové nádoby reaktoru 1. bloku švédské jaderné elektrárny Barsebäck dokončila 6. prosince 2021 německá inženýringová společnost NUKEM Technologies (součást ruské korporace pro atomovou energii Rosatom) v konsorciu s Uniper Anlagenservice. Jde o první ze čtyř švédských reaktorů, které NUKEM Technologies rozebere.

Švédskou jadernou elektrárnu Barsebäck rozebírá Rosatom
Foto: red
Popisek: Rosatom

V roce 2019 zvítězilo konsorcium UNNU (společnosti Uniper Anlagen service a NUKEM Technologies) v tendru na demontáž celkem čtyř reaktorů ve švédských jaderných elektrárnách Barsebäck a Oskarshamn. Rozebírání a vytahování reaktorových nádob probíhá postupně, nejprve tím projdou dva reaktory v Barsebäcku a poté dva reaktory v Oskarshamnu. Díky tomu je možné optimalizovat technologické procesy a vytvořit jednotnou materiálovou a technickou základnu, což snižuje náklady na vyřazování obou elektráren z provozu.

Reaktor 1. bloku elektrárny Barsebäck byl rozřezán na prstence vysoké 0,9 až 1,8 metru. Každý z prstenců váží 12 až 24 tun a celkově jde o 430 tun speciální oceli. Všech 13 prstenců a dno bylo potom vyjmuto z šachty reaktoru do prostoru, kde probíhá další řezání kvůli balení jednotlivých dílů do kontejnerů. Celá demontáž jednoho reaktoru zabere 13 měsíců.

Zkušenosti z této první reaktorové nádoby budou přeneseny do projektu demontáže zbývajících tří, aby byl optimalizován průběh a dosáhlo se co největší efektivity a bezpečnosti. Tepelné řezání se velmi dobře osvědčilo už při rozebírání reaktorů v německých jaderných elektrárnách. Podle plánů by demontáž všech čtyř tlakových nádob reaktorů ve Švédsku měla skončit v roce 2024.

Anketa

Chcete Víta Rakušana za prezidenta republiky?

1%
98%
hlasovalo: 29371 lidí

„Dokončení demontáže prvního reaktoru a jeho vytažení z reaktorové šachty je důležitý krokem v celém náročném projektu jak z pohledu zákazníka, tak i pro nás a naše partnery. Díky zkušenostem z prvního reaktoru můžeme optimalizovat technologické procesy i přístrojové vybavení, a navíc zefektivnit spolupráci se zákazníkem a s partnery v rámci konsorcia. S ohledem na efektivní technologii, silný tým a získané zkušenosti si jsem jistý, že demontáž zbývajících tří reaktorů proběhne ve smluvních termínech a za dodržení nejvyšších standardů kvality a bezpečnosti,“ uvedl výkonný ředitel NUKEM Technologies Sergej Molodcov.

NUKEM Technologie sídlící v německém Alzenau působí po celém světě v oblasti nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem, vyřazování jaderných zařízení z provozu apod. Od roku 2021 je součástí palivové společnosti TVEL, která má v rámci Rosatomu na starosti výrobu jaderného paliva a konec životního cyklu paliva a jaderných objektů.

Ruská Státní korporace pro atomovou energii Rosatom spojuje více než 340 podniků, ve kterých pracuje přibližně 262 tisíc lidí. Strukturu korporace tvoří čtyři vědeckovýzkumné a průmyslové komplexy, podniky jaderného palivového cyklu, objekty jaderné energetiky a flotila jaderných ledoborců, která je jediná svého druhu na světě. Rosatom je jediná korporace na světě, jejíž součástí jsou podniky kompletního jaderného cyklu - od těžby, zpracování a obohacování uranu přes projektování a výstavbu jaderných elektráren, výrobu paliva až po vyřazování jaderných zařízení z provozu a nakládání s radioaktivními odpady a použitým jaderným palivem včetně jeho přepracování.
Rosatom je vlastníkem a provozovatelem všech deseti jaderných elektráren na území Ruské federace, v nichž pracuje 37 bloků produkujících přes 18 % veškeré elektřiny vyrobené v Rusku. Mezi tyto reaktory patří i rychlý, sodíkem chlazený reaktor BN-800, který je nejvýkonnějším průmyslovým reaktorem tohoto typu na světě. V Ruské federaci Rosatom staví 6 bloků včetně projektů VVER-1200, které jsou prvním zástupcem generace III+ v provozu. Realizuje také projekt plovoucí jaderné elektrárny Akademik Lomonosov.
Na světovém trhu s jadernými technologiemi Rosatom zaujímá přední pozici. Desetileté portfolio exportních zakázek Rosatomu přesahovalo na konci roku 2017 hodnotu 133 miliard amerických dolarů a patří do něj 36 bloků jaderných elektráren ve 12 zemích světa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…