Světový den proti rakovině

04.02.2018 20:41

Světový den boje proti rakovině připadá každoročně na 4. února již od roku 2000.

Světový den proti rakovině
Foto: pixabay.com
Popisek: Zdravotnictví, ilustrační foto

Iniciátorem tohoto dne byla společnost UICC (Union for International Cancer Control). Tato Mezinárodní unie boje proti rakovině se sídlem v Ženevě je nevládní organizací a její tradice sahá až do roku 1933. Sdružuje více než 800 organizací napříč 155 zeměmi (členy jsou ministerstva zdravotnictví, výzkumné ústavy, onkologické společnosti, sdružení pacientů aj.) a jejími klíčovými partnery jsou Světová zdravotnická organize, Světové ekonomické forum.

Hlavním cílem Světového dne boje proti rakovině je osvěta, prevence a zvýšená pozornost k problémům, se kterými se musí onkologicky nemocní potýkat. Nádorová onemocnění představují závažný zdravotní problém současné české populace. Zhoubné nádory představují čtvrtinu všech úmrtí v ČR a druhou nejčastější příčinu smrti po kardiovaskulárních onemocněních. Počet nově diagnostikovaných onemocnění stále narůstá.

Pozitivní je fakt, že v současné době rostoucí incidence není provázena vzestupem úmrtnosti. Je to důsledek zvyšující se kvality léčby, ale také včasné diagnostiky onemocnění. K včasnému záchytu nádorů napomáhají i screeningové programy.

V České republice probíhá od roku 2002 celoplošný mamografický screening, umožňující ženám ve věku 45–69 let pravidelná preventivní vyšetření, od roku 2008 dále funguje program cervikálního screeningu, umožňující včasný záchyt karcinomu děložního čípku a od roku 2009 byl zahájen program kolorektálního screeningu zaměřený na populaci starší 50 let. Informovat jednotlivce o krocích, které mohou podniknout s cílem snížit riziko vzniku rakoviny, stanovuje Evropský kodex proti rakovině ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…