TA ČR: Byl schválen nový program Národní centra kompetence1

16.05.2017 13:45

Vláda České republiky schválila nový program Technologické agentury ČR (TA ČR) s názvem Národní centra kompetence1 (NCK), který umožní zvýšení kvality výsledků aplikovaného výzkumu a transferu technologií v perspektivních oborech a zvýšení konkurenceschopnosti podniků a posílení excelence a aplikační relevance výzkumných organizací.

TA ČR: Byl schválen nový program Národní centra kompetence1
Foto: TA ČR
Popisek: Technologická agentura České republiky (TA ČR)

Nástrojem pro dosažení tohoto cíle je vybudování dostatečně stabilní infrastruktury aplikovaného výzkumu, a to prostřednictvím koncentrace výzkumných kapacit a nastavení jejich silné orientace na aplikaci výsledků jejich výzkumu v praxi.

„Program reaguje zejména na jeden z nedostatků českého inovačního prostředí - stále nízkou míru spolupráce firemní sféry a výzkumných organizací. Inspirací nám jsou funkční modely financování takovéto spolupráce - zejména model německé Fraunhoferovy společnosti. Podpora z veřejných zdrojů je v tomto modelu vázána na schopnost výzkumného centra získat financování ze soukromé sféry,“ uvedl předseda TA ČR Petr Očko.

Program je zaměřen na vznik několika komplexních průmyslově orientovaných center s mezinárodním přesahem a potenciálem přelomových inovací. Mělo by se jednat o aplikačně orientovaná centra, postavená na excelentních týmech, která budou realizovat strategický výzkum, který bude orientován směrem relevantním pro konkrétní oblasti ekonomiky a společnosti. Klíčovým parametrem ovlivňujícím financování centra z veřejných zdrojů bude reálná poptávka po výstupech fungování centra ze strany firem.

„Centra by měla zejména naplňovat požadavky průmyslového sektoru a služeb v oblasti transferu technologií a prolomit bariéru spolupráce akademické komunity s aplikační sférou. Jedná se o v České republice zcela nové schéma, které napomůže efektivnímu propojení akademického výzkumu a potřeb ekonomiky,“ doplnil Petr Očko.

Program NCK poběží do roku 2022, tj. 5 let a první veřejná soutěž proběhne v roce 2018. Naváže na něj program NCK2 plánovaný pro období let 2020 – 2026. Celkové výdaje programu jsou 1,83 miliardy korun a příjemci z programu jsou zejména výzkumné organizace. Podmínkou fungování centra je úzká spolupráce s firemní sférou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…