Technologická agentura: Smart Business Festival 2017

31.10.2017 10:30

25. října 2017 skončil dvoudenní Smart Business Festival 2017, jehož hlavním mottem bylo „Lid versus roboti?“ a nosným tématem dopad pokročilé digitalizace a robotizace na českou ekonomiku a společnost.

Technologická agentura: Smart Business Festival 2017
Foto: TA ČR
Popisek: Technologická agentura České republiky (TA ČR)

V rámci dvoudenního programu zahájeného ministrem průmyslu a obchodu Jiřím Havlíčkem se krom hlavního keynote speakera, jímž byl americký futurista Martin Ford, zúčastnilo více než 30 přednášejících, kteří jsou špičkami ve svých oborech.

Přednášející i účastníci se shodli na tom, že výzvy související s řešením společenských dopadů digitalizace jsou palčivější, než samotný rozvoj a zavádění technologií a je třeba se k nim postavit čelem tak, aby se Česká republika úspěšně popasovala s digitální transformací svého průmyslu a měla tak šanci získat náskok v mezinárodním srovnání.

„S letošním Smart Business Festivalem jsme velmi spokojeni,“ uvádí k průběhu akce předseda řídicí rady sdružení CzechInno David Kratochvíl. „Na jedno místo se totiž podařilo dostat odborníky, kteří se souvislostem a dopadům digitalizace dlouhodobě věnují, dosud však měli jen malou šanci se při svých mnohých aktivitách setkat na jednom fóru a vyměnit si tam za aktivní účasti kvalifikovaného publika své názory na aktuální dění. Jsme rádi, že jim toto fórum možnost poskytl právě letošní Smart Business Festival,“ uzavírá David Kratochvíl.

Témata jako je kybernetická i fyzická bezpečnost robotických systémů, právní rizika související s odpovědností za škodu způsobenou autonomními zařízeními nebo třeba i stále nedořešená situace ohledně efektivních odpočtů nákladů na výzkum a vývoj ze základu daně rezonovala celým dvoudenním programem. Krom jiného pak účastníci měli možnost inspirovat se technologickými novinkami uvedenými do praxe samotné – prvním chatbotem v češtině, pípou 4.0 nebo si například vyzkoušet (ne)bezpečnost vzdáleného přístupu k zařízením typu chytrých tiskáren. Se zahraničními odborníky i tuzemskými experty proběhla diskuze o budoucnosti tzv. Digital Innovation Hubů – sítě Center pro digitální inovace, kterou aktuálně vytváří, i s aktivní účastí řady českých uchazečů, Evropská komise.

Celému programu pak dodala jiskru a nové impulsy diskuze s americkým futuristou Martinem Fordem, autorem bestselleru „Vzestup robotů: Technologie a hrozba budoucnosti bez práce“, kterou následně okomentovaly top osobnosti českého byznysu, akademické a vědecko-výzkumné sféry.

Další informace o Smart Business Festivalu 2017 včetně fotogalerie jsou k dispozici na www.smartbusinessfestival.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…