Technologie hlavního města Prahy: Velká výměna zastávek MHD v Praze začala

09.12.2021 18:47 | Tisková zpráva

Zástupci městské společnosti Technologie hlavního města Prahy (THMP) a pražského magistrátu dnes slavnostně přestřihli pásku na první dokončené zastávce, jejichž přístřešky a další součástí plánuje Praha do roku 2023 vyměnit.

Technologie hlavního města Prahy: Velká výměna zastávek MHD v Praze začala
Foto: THMP
Popisek: Technologie hlavního města Prahy

Instalací důležitých prvků městského mobiliáře magistrát pověřil městskou společnost THMP. 

Anketa

Musíte v posledních týdnech šetřit na jídle?

65%
11%
hlasovalo: 39583 lidí
Ta jich do dvou let na území celé metropole vymění více než šest stovek s tím, že číslo se může ještě zvyšovat s výstavbou nových tramvajových tratí a požadavky městských částí.

„Ukončili jsme problematickou smlouvu s předchozím koncesionářem, která pocházela z divokých devadesátých let, kdy byla Praha řízena za pomoci podivných praktik. Odmítli jsme návrh na prodloužení této smlouvy o sedm let bez soutěže. Praha si zaslouží mít vlastní přístřešky na zastávkách a další prvky městského nábytku od laviček až po stojany na kola. Cílem je, aby město nebylo v budoucnu vydíratelné ze strany dodavatelů. Dojde i k omezení vizuálního smogu na dalších zařízeních v našich ulicích,“ řekl primátor HMP Zdeněk Hřib.

Celkem bude městská společnost instalovat na území Prahy 690 zastávek. Hotovo by měla mít v březnu 2023. „Obnova zastávkové sítě v Praze bude pozvolná – potrvá necelé dva roky. Postupně se vymění kus za kus. Nebude tedy nutné rozkopat celou Prahu a řešit, že by najednou v celé Praze na cestující na zastávkách pršelo nebo na nich nemohli čekat či nastupovat,“ uvedl radní HMP Jan Chabr.

Pokud to klimatické podmínky umožní, plánuje THMP ještě do konce letošního roku vyměnit zhruba dvě desítky přístřešků. První už mohou cestující využívat v Praze 13 na zastávkách Píškova a Velká Ohrada. „Společně s přístřeškem dodá naše společnost ke každé zastávce i velkokapacitní odpadkový koš a zábradlí. Předem vytipované přístřešky pak budou mít navíc reklamní plochu v podobě LED obrazovky s proměnnou intenzitou podsvícení tak, aby se mohla reklama ve večerních a nočních hodinách utlumit. Zároveň bude možné měnit její obsah online, pokud bude například nutné reagovat v případě nepředvídatelných událostí a bezodkladně informovat občany. Moderní médium umožní i větší podíl informací o kultuře, sportu a jiných veřejně prospěšných zájmech,“ vysvětlil předseda představenstva THMP Tomáš Jílek.

Podobu dodávaných prvků určila mezinárodní designerská soutěž již v roce 2016. Autorem návrhu je studio Olgoj Chorchoj. Vzhledově budou zastávky vypadat stejně jako prototyp, který stojí od roku 2019 na Palackého náměstí. K drobným změnám došlo pouze v konstrukčních detailech.

„Nejedná se přitom jen o výměnu. Přístřešky vzniknou i na rekonstruovaných a nově stavěných tramvajových tratích. Městské části budou navíc moct požádat o umístění přístřešků tam, kde dříve nebyly,“ upřesnil místopředseda představenstva THMP Tomáš Novotný a dodal, že omezení při výměně jedné zastávky by nemělo trvat déle než dva týdny. Pro případné dotazy, připomínky či stížnosti zřídila THMP emailovou adresu vymenazastavek@thmp.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…