Téma feminismu a rovných příležitostí je v České republice aktuální pro obě pohlaví

01.07.2014 13:58

Tři čtvrtiny Čechů přiznávají existující nerovnost mezi muži a ženami, dvě třetiny se pak hlásí k feminismu.

Téma feminismu a rovných příležitostí je v České republice aktuální pro obě pohlaví
Foto: Ipsos
Popisek: Ipsos

Podle aktuálního výzkumu agentury Ipsos se dvě třetiny Čechů (65%) označuje za feministy a feministky, tedy za někoho, kdo podporuje a hájí rovné příležitosti pro ženy. Mezi pohlavími nejsou rozdíly - mužů, kteří sami sebe považují za feministy, bylo poměrně překvapivě ještě o procento více než žen (66% mužů vs. 65% žen). V mezinárodním srovnání se Češi umisťují vysoko na předních příčkách spolu s Argentinou, více se lidé k feminismu hlásí již pouze v Itálii (viz Obr.1). 

Angažmá obyvatel v otázce rovných příležitostí lze vysvětlit i aktuální nerovností, kterou obyvatelé České republiky jasně vnímají -  dle téměř tří čtvrtin populace (73%) existuje v současnosti nerovnost mezi muži a ženami. Zde již existují rozdíly ve vnímání – více si nerovnost uvědomují ženy (83%) než muži (59%). V celosvětovém srovnání je nerovnost vnímaná v České republice nad celosvětovým průměrem (průměrně 68% respondentů ve světě vs. 73% v České republice). Rozdíly jsou dobře patrné hned za hranicemi – v České republice je nejvyšší vnímaná nerovnost z dotazovaných zemí střední Evropy (viz Obr. 2).  

Problémem v české společnosti je i pohled na schopnosti žen a mužů. Podle čtvrtiny populace jsou muži schopnější než ženy vykonávat určité role ve společnosti jako je práce, vydělávání peněz anebo co se týče vzdělávání (sebe i ostatních). S tímto výrokem se pak identifikuje více než třetina českých mužů (34%) a 16% českých žen. I zde jsou Češi nad mezinárodním průměrem – nicméně ještě častěji jsou o větší schopnosti mužů ve společnosti přesvědčeni naši nejbližší sousedé – Maďaři (ve 29% případů) a Poláci (ve 32% případů - viz Obr. 3).   

Informace o výzkumu

Výzkum byl realizován online společností Ipsos od 4. do 18. února 2014 na reprezentativním vzorku dospělé populace. Výzkum probíhal celkem v 15 zemích světa. Velikost vzorku byla 12 047 respondentů. V České republice byl online výzkum realizován v období od 12. do 16. června 2014 na reprezentativním vzorku dospělé populace ve věku 18-65 let. Velikost vzorku byla 525 respondentů.

Informace o Ipsos

Ipsos poskytuje komplexní služby v oblasti průzkumu trhu a veřejného mínění včetně konzultační činnosti. Spolupracuje s pobočkami sítě Ipsos v 84 zemích světa. Disponuje moderním technickým zázemím pro sběr a zpracování dat a využívá také know-how specializovaných divizí Ipsos Loyalty, Ipsos Marketing, Ipsos MediaCT, Ipsos ASI, Ipsos Public Affairs, Ipsos CEM a Ipsos UU. Je členem organizací ESOMAR, MSPA, SIMAR a SAVA, řídí se jejich etickými principy a metodickými pravidly.

Více na www.ipsos.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ v I. čtvrtletí vydělal 13,6 mld. Kč, meziročně o čtvrtinu více

10:04 ČEZ v I. čtvrtletí vydělal 13,6 mld. Kč, meziročně o čtvrtinu více

Provozní zisk před odpisy (EBITDA) dosáhl v I. čtvrtletí 40,3 mld. Kč, což znamená meziroční nárůst …