Téměř dvě třetiny Čechů jsou proti vojákům USA v ČR. Podporují petici

11.03.2015 19:40

Jednoznačná většina domácí populace se necítí být ohrožená Ruskou federací a odmítá vojska Spojených států amerických na území České republiky. Ukázal to exkluzivní průzkum společnosti SANEP.

Téměř dvě třetiny Čechů jsou proti vojákům USA v ČR. Podporují petici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čeští vojáci vracející se z mise v zahraničí

S případnou účastí České republiky na vojenské evropské operaci USA Atlantic Resolve (v překladu Atlantické odhodlání), zaměřené na podporu amerických spojenců před možnou ruskou hrozbou, nesouhlasí v souhrnu 58,4 % dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek domácí populace.

Ohrožení ze strany Ruské federace pak pociťuje v souhrnu 35,9 % domácí populace. Oproti tomu v souhrnu 60,3 % dotázaných se žádného ohrožení ze strany Ruska neobává.

Podle šetření společnosti SANEP pak téměř dvě třetiny veřejnosti (64 %) nesouhlasí s přítomností vojenských sil USA v České republice. Proti americkým vojákům v ČR vznikla petice s výzvou: "Nechceme žádné americké vojáky na území České republiky! Nenecháme se Spojenými státy zatáhnout do III. světové války! Nepustíme je do naší republiky! Měli jsme na našem území Ruskou armádu 20 let a již nikdy více cizí vojska!"

S textem této petice vyjádřilo v souhrnu souhlas 58,5 % dotázaných obyvatel České republiky. Odmítnutí většinové části domácí veřejnosti jak účasti na případné vojenské operaci USA, tak i případné přítomnosti vojenských sil Spojených států amerických na půdě ČR, může souviset jak s negativními zkušenostmi českého národa s vojsky cizích států, tak i s protizápadními a protiruskými náladami.

Dalo by se tak říci, že v této souvislosti chce zůstat většina veřejnosti ve zcela neutrální pozici suverénního státu, který není a již nebude mocenským nástrojem cizích velmocí.

Exkluzivní bleskový internetový průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 6. - 9. března 2015 na vybrané skupině 1.826 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18-70 let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 11.710 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-2,5 %. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…