Třiačtyřicet milionů korun rozdělí Moravskoslezský kraj na dotace v oblasti životního prostředí

25.11.2015 17:40

Moravskoslezský kraj vyhlásil dotační programy pro rok 2016 v oblasti životního prostředí.

Třiačtyřicet milionů korun rozdělí Moravskoslezský kraj na dotace v oblasti životního prostředí
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Občané, města, obce a další subjekty tak mohou žádat o finanční příspěvek na hospodaření v lesích, drobné vodohospodářské stavby a dobrovolné aktivity v oblasti udržitelného rozvoje. Kraj ze svého rozpočtu na tyto programy příští rok rozdělí 43 milionů korun.

„Dotačními programy chceme podpořit subjekty, které se angažují a jsou aktivní v environmentální výchově. Také města a obce, aby mohly například rekonstruovat kanalizaci, postavit čistírny odpadních vod, úpravny pitné vody a uskutečnit další projekty, na které nemají peníze ve svém rozpočtu, a nemohou na ně čerpat dotace z jiných zdrojů. Mezi podporované aktivity patří přírodě blízké hospodaření v lesích, environmentální vzdělávání a osvěta, proces místní Agendy 21 a zavádění systému řízení příznivého k životnímu prostředí, známého pod zkratkou EMAS,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu a životní prostředí Daniel Havlík.

Upřesnil, že celkem Moravskoslezský kraj na tyto dotace ze svého rozpočtu příští rok rozdělí 43 milionů korun. Největší podíl je určen na podporu hospodaření v lesích.

Dotační program Podpora hospodaření v lesích v Moravskoslezském kraji

Dotační program na podporu hospodaření v lesích je určen vlastníkům, nájemcům a podnájemcům lesů, kteří hospodaří na území Moravskoslezského kraje. Je orientován na postupnou přeměnu druhové skladby lesů na ekologicky stabilní porosty, a to zejména pro vlastníky lesů menších výměr. V rozpočtu Moravskoslezského kraje je na realizaci tohoto dotačního programu vyčleněno celkem 26 milionů korun. O poskytnutí dotace na práce prováděné v roce 2016 je možné žádat od 1. ledna do 30. června 2016. Žádost o dotaci je nutné podat před zahájením prací. V rámci tohoto dotačního programu je také nově vyhlášena podpora vlastníkům lesů postižených extrémním suchem v roce 2015 na opakované zalesnění. Podrobné informace k dotačnímu programu jsou uvedeny na elektronické úřední desce krajského úřadu v sekci Dotace – Vyhlášené dotační programy.

Dotační program na podporu výstavby a rekonstrukce kanalizací, čistíren odpadních vod, vodovodních sítí a úpraven pitné vody

Podobně jako v předchozích letech vyhlásil kraj i na rok 2016 dotační program na podporu výstavby a rekonstrukce kanalizací, čistíren odpadních vod, vodovodních sítí a úpraven pitné vody v menších obcích do dvou a pěti tisíc obyvatel v případě, že projekt řeší likvidaci odpadních vod nebo zásobování pitnou vodou v lokalitě s počtem obyvatel do pěti set. Potenciální žadatelé se mohou o dotačním programu více dozvědět na pracovním semináři, který se bude konat 15. prosince  od 9 do 12 hodin v budově moravskoslezského krajského úřadu v Ostravě, v zasedací místnosti F 527. V rozpočtu Moravskoslezského kraje je na realizaci tohoto dotačního programu vyčleněno celkem 15 milionů korun. Bližší informace k dotačnímu programu jsou uvedeny na elektronické úřední desce krajského úřadu v sekci Dotace – Vyhlášené dotační programy. Žádosti o dotace je možné podat od 28. prosince 2015 do 13. ledna 2016.

Dotační program na podporu dobrovolných aktivit v oblasti udržitelného rozvoje

Jednoletý program na podporu dobrovolných aktivit v oblasti udržitelného rozvoje je stejně jako vloni zaměřen na podporu projektů v oblasti environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty v Moravskoslezském kraji, environmentální poradenské činnosti orientované na veřejnost, veřejnou správu a podnikatelskou sféru, na podporu procesu místní Agendy 21, včetně dílčích aktivit v rámci osvětových kampaní podporujících udržitelný rozvoj a občanskou zodpovědnost, a zavádění systému environmentálního řízení a auditu EMAS. V rozpočtu Moravskoslezského kraje jsou na realizaci tohoto dotačního programu vyčleněny 2 miliony korun.

Bližší informace k dotačnímu programu jsou uvedeny na elektronické úřední desce krajského úřadu v sekci Dotace – Vyhlášené dotační programy. Žádosti o dotace je možné podat od 28. prosince 2015 do 13. ledna 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…