Trutnov získal zdarma od ÚZSVM budovu bývalé věznice

05.09.2020 7:34

Trutnovské pracoviště ÚZSVM převedlo zdarma stavební parcelu s budovou bývalé věznice městu Trutnov.

Trutnov získal zdarma od ÚZSVM budovu bývalé věznice
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

Samotný objekt má zajímavou historii. Stavba věznice byla zahájena v roce 1801 podle projektu z roku 1799. Během bojů v prusko-rakouské válce, které se odehrály přímo ve městě, byli vězni odvedeni do Jičína a ve věznici tak zůstal jen strážce. Za německé okupace pak věznici užívaly průběžně nacistické soudy a gestapo. Věznice zde fungovala až do roku 1954. Poté budovu využíval Okresní státní archiv. V roce 1976 začala částečná rekonstrukce na sklad civilní ochrany. Takto byla využívána až do roku 2008. Trutnovské pracoviště ÚZSVM převzalo budovu bývalé věznice od Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje jako majetek, který hasiči pro plnění svých úkolů nepotřebují.

Budova je částečně podsklepená a má dvě nadzemní podlaží. Celý objekt je obestavěn téměř dvoumetrovou cihlovou zdí. V současné době je budova nevyužívaná. Budova byla převedena městu Trutnov z důvodu hospodárnosti a veřejného zájmu, neboť bude městu sloužit k umístění depozitáře městského muzea, pracoven jeho odborných zaměstnanců, konzervačních dílen a specializované knihovny, která je zařazena v síti veřejných knihoven a bezplatně přístupná veřejnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…