Turistický spolek Lipenska: Nový starosta láká mladé na bydlení a turisty na přírodu

26.11.2018 20:38

Nalákat do Přední Výtoně rodiny s dětmi a udržet současný ráz obce na pravém břehu lipenské přehrady, která je brána jako symbol klidu, to chce nový starosta Přední Výtoně Jan Bittner.

Turistický spolek Lipenska: Nový starosta láká mladé na bydlení a turisty na přírodu
Foto: tslipenska.cz
Popisek: Turistický spolek Lipenska - logo

„Plánujeme vytvoření v 1. etapě šest stavebních parcel pro rodinné domy. Budeme preferovat občany Přední Výtoně, kteří budou mít prioritu. Chceme aby u nás žili a neměli nemovitosti pouze na rekreaci. Určitě ale nikdo nemůže čekat, že zde spustíme nějakou velkou zástavbu,“ uvedl Jan Bittner, který vystřídal starostku Reginu Houškovou, ta už svůj mandát obhajovat nechtěla.

Nalákáním nových rodin by došlo k omlazení Přední Výtoně, kde zhruba polovině občanú z asi 210 obyvatel je více než 60 let. „Určitý rozvoj je nutný, zejména nechceme kobercovou zástavbu, protože obec je v Chráněné krajiné oblasti Šumava. Chceme udržet stav obce jaký je dnes. Velkolepá zástavba by nebyla žádoucí. Turisté, kteří k nám jezdí preferují absolutní klid. Využíváme infrastrukturu, která je pro turistický ruch vybudována v Lipně nad Vltavou. To má trochu jiný charakter. V okolí jsou tři lyžařské areály a v zimě pokud je mráz také nejdelší bruslařská dráha na lipenském jezeře,“ uvedl starosta Bittner.

Druhá polovina minulého století neznamenala pro Přední Výtoň mnoho dobrého. Po komunistickém převratu v roce 1948 se obec dostala do blízkosti zakázaného pohraničního pásma. Dráty se tu táhly za kopcem. Čas se tady v území nikoho a jen pět kilometrů od „nepřátelské“ rakouské hranice zastavil. Celých 40 let sem byl zakázán vstup. Změnu přinesl až listopad 1989. Přední Výtoň se ale nestala oblíbeným turistickým centrem ze dne na den. Trvalo to celé roky, než zde vyrostly nové hotely a než byly zřízeny penziony a nejrůznější formy ubytování. Museli se zde objevit podnikaví lidé, kterým nechyběla odvaha a chuť začít něco nového.

Jedním z nich byl právě nynější starosta Jan Bittner, který pochází z Českých Budějovic, Lipno si oblíbil hned po revoluci, když postavil dům na Slupečné, což je území v Lipně nad Vltavou. Následně koupil tehdy ještě školící středisko jednoho bytového družstva, ze kterého vybudoval hotel Barborka s 55 lůžky. „Žiji tu 18 let. Zajímalo mě co se v obci děje a tak jsem se v minulém volebním období stal zastupitelem. Není mi lhostejné co bude s obcí v dalších letech,“ řekl. S nadcházející zimou je Přední Výtoň znovu připravená podílet se na financování úpravy ledové plochy, o kterou se stará společně s obcí Frymbuk a Lipno nad Vltavou. „Momentálně je u nás v Přední Výtoni jen minimum hostů. Zima ale bude opět znamenat stoprocentní obsazenost,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…