Turistický spolek Lipenska: V novém lipenském betlému je místní baletka, holubičkář, Kateřina Neumannová nebo Jára Cimrman

17.10.2022 14:44 | Tisková zpráva

V pořadí již čtvrtý lipenský betlém vyrábí budějovický modelář Jan Tlášek. Pětasedmdesátiletý šikula si tentokrát vybral téma Frymburk.

Turistický spolek Lipenska: V novém lipenském betlému je místní baletka, holubičkář, Kateřina Neumannová nebo Jára Cimrman
Foto: tslipenska.cz
Popisek: Turistický spolek Lipenska - logo

Do novozákonní scenérie, která je inspirována narozením Ježíše Krista netradičně komponuje motivy, kterými se inspiruje v časopise Lipensko. Ten vydává Turistický spolek Lipenska. 

Anketa

Jste ještě schopni zajistit si dostatek kvalitního jídla?

16%
hlasovalo: 16316 lidí

V betlému se tak letos vyjímá provozovatelka známého frymburského kempu Tereza Wilzingová, dlouholetý starosta Oto Řezáč, lyžařka Kateřina Neumannová nebo Jára Cimrman.

Lipenskému betlému bude vévodit kostel svatého Bartoloměje ve Frymburku, který má už nyní hotové lavice, vitrážová okna i oltář. 

„Ten bude betlému dominovat. Okolo něj budou figury z Frymburku nebo se zde najdou osobnosti, které sem jezdí,“ uvádí Tlášek. Ten si zakládá na věrném kopírování skutečnosti, tedy i obličejů a jeho přáním je, aby se každá reálná postava v betlému sama poznala.

Jeho součástí je také zapomenutý český gigant Jára Cimrman. Městys Frymburk zanechal dle objevitelů Cimrmanovy pozůstalosti v životě tohoto génia výraznou stopu. Cimrman ve zdejším starobinci léčil následky silné chřipky.

V betlému bude i starobinec, který se podle cimrmanovské  legendy po postavení lipenské přehrady rázem ocitl na jejím dně. Cimrman je v betlému vyobrazený, kterak odsud odchází ze svou legendární zubní vrtačkou M6 a jeho krok je dlouhý pověstných 90 centimetrů.

Betlém Tlášek začal modelovat na přelomu roku 2021 a 2022 a je vyrobený z různých materiálů. Většinou z papíru, různých látek, ale také z toho, co nalezl v lese. „Žaludy, mechy, větvičky. Látka musí být věrnou kopií originálu. Vše vypadá jako na fotce, včetně značek lyží. Manželka teď šije péřový kabát pro Christinu Tan a také plete čepice pro lipenské otužilkyně,“ shrnuje. Christina Tan je světově známá youtuberka, která Lipensko navštívila v roce 2018.

Součástí betlému je také zručný řemeslník Pavel Sarauer, který je známý výrobou holubiček a lyžařka Kateřina Neumannova. Ta je patronem lipenského Sport Festu a v betlému jí dělá společnost známý jihočeský novinář Kamil Jáša. Spolu byli na fotografii v časopise Lipensko. „To je můj oblíbený časopis, kde získávám inspiraci a podle něj tvořím,“ uzavírá Jan Tlášek. Další číslo časopisu, který je určený především turistům, jenž na Lipensko jezdí, vyjde v létě roku 2023. Betlém jeho autor věnuje městysu Frymburk a o jeho umístění, před Vánocemi roku 2022, se nyní jedná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…