Tým silniční bezpečnosti: Neumírej zbytečně! Chyby mohou stát život a zdraví

09.02.2023 20:29 | Tisková zpráva

Tým silniční bezpečnosti pokračuje v návštěvách středních škol se svým výukovým programem Neumírej zbytečně! Při simulované dopravní nehodě si žáci přímo ve třídě vyzkouší, jak pomoci raněným a jak se při takové situaci vůbec chovat. Smyslem je přimět mladé lidi k ohleduplnosti a kooperaci v silničním provozu.

Tým silniční bezpečnosti: Neumírej zbytečně! Chyby mohou stát život a zdraví
Foto: nadacebesip.cz
Popisek: Tým silniční bezpečnosti

Základem programu Neumírej zbytečně! je naaranžovaná nehoda, při níž se srazí osobní auto s člověkem na elektrokoloběžce. Žáci se v rámci simulace snaží mimo jiné zraněným účastníkům střetu, které hrají namaskovaní spolužáci, poskytnout první pomoc.

K dispozici dostanou telefon, aby prostřednictvím výukové verze aplikace Záchranka přivolali zdravotnickou záchrannou službu. Následně postupují podle pokynů operátora. „Po počátečním ostychu se studenti do svých rolí většinou rychle vžijí a zjistí, že když se ocitnou u dopravní nehody, je potřeba se nejen co nejrychleji zorientovat, ale také jednat s klidem. Uvědomí si, jak je důležité záchranářům popsat, co se stalo a kde k nehodě došlo,“ uvádí Markéta Novotná, metodička dopravní výchovy Týmu silniční bezpečnosti.

Anketa

Je správné uvažovat o tom, že čtyřicátníci půjdou do důchodu v 68 letech?

11%
85%
hlasovalo: 21905 lidí

Středoškoláci zjistí, jak se chovat, co udělat, na co nesmí nezapomenout, aby neohrozili sebe nebo někoho jiného. Při následném rozboru s dopravním expertem sami přicházejí na příčiny a faktory, které nehodu ovlivnily, ale i na možnosti, jak by se jí dalo předejít. V programu také pochopí, že dopravní nehodou to nekončí.

Program Neumírej zbytečně! podporuje Liberecký kraj a pro střední školy je bezplatný. „Mladým lidem nebyla při vzdělávání v oblasti dopravní výchovy v posledních letech věnována dostatečná pozornost. V Libereckém kraji proto vznikl program určený přímo pro středoškoláky. Jeho snahou je, aby mladý člověk začal vnímat okolí a spolupracoval s ním. Stát se účastníkem dopravní nehody je totiž v dnešním provozu relativně snadné. A nemusí se jednat hned o viníka, ale třeba svědka,“ říká Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana odpovědný za resort dopravy.

Simulovanou nehodu už měli možnost vyzkoušet například studenti jabloneckého Gymnázia U Balvanu, Obchodní akademie v České Lípě nebo Obchodní akademie, Hotelové školy a Střední odborné školy v Turnově. Do konce února se Tým silniční bezpečnosti vydá na Střední školu strojní, stavební a dopravní v Liberci nebo Střední školu v Semilech.

„Cílem programu Neumírej zbytečně! je zamezit tomu, aby se z rizikového mladého řidiče nestal řidič zlý a bezohledný, ale defenzivní a kooperativní,“ dodává závěrem za Tým silniční bezpečnosti Jan Polák a dodává: „Mladý řidič bude mít stále tendenci riskovat, ale méně, protože si bude více uvědomovat rizika a důsledky svého chování.“

Program Neumírej zbytečně! je realizován v rámci projektu Markétina dopravní výchova, který je spolufinancován z Fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů a podporován řadou partnerů jako Liberecký kraj, Platforma VIZE 0, z.ú., ŠKODA AUTO a.s. nebo Marius Pedersen a.s. Více o projektu, jeho výstupy, materiály a další jsou dostupné ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…