UK: Prezident Kiska převzal zlatou pamětní medaili a diskutoval o hodnotách demokracie s akademickou obcí

03.05.2019 12:01

Akademická obec Univerzity Karlovy přijala prezidenta Andreje Kisku na akademické půdě a s velkým zájmem vyslechla jeho přednášku na téma k hodnotám demokracie a EU.

UK: Prezident Kiska převzal zlatou pamětní medaili a diskutoval o hodnotách demokracie s akademickou obcí
Foto: Univerzita Karlova
Popisek: Univerzita Karlova

Během neformální části programu se setkal v reprezentačních prostorách historické budovy Karolina s prezidentem Andrejem Kiskou rektor UK Tomáš Zima. Prezident Kiska se svým doprovodem měl příležitost si prohlédnout univerzitní insignie a staroslavnou Velkou aulu Karolina. Ve Vlasteneckém sále poté následovalo neformální setkání a diskuze se zástupci vedení fakult Univerzity Karlovy, se členy Správní rady UK a Vědecké rady UK. Na závěr přátelského setkání převzal prezident Andrej Kiska za svoje významné zásluhy o rozvoj vzájemných vztahů mezi Českou republikou a Slovenskou republikou z rukou rektora Univerzity Karlovy Tomáše Zimy zlatou pamětní medaili UK a zapsal se do pamětní knihy.

Při této příležitosti návštěvy prezident Andrej Kiska uvedl: „Mladí lidé a studenti jsou bohatstvím každého národa. V uplynulých letech jsme však bohužel na Slovensku ztratili respekt ke vzdělání a k poznání. Chceme-li být úspěšní, nesmíme se obávat provádět ve školství zásadní změny.“

Rektor Zima připomenul dlouholetou kolegiální spolupráci mezi Českou a Slovenskou republikou v oblasti meziuniverzitních vztahů, ale také na poli mezinárodní vědy a výzkumu a v oblasti vzdělávání.

„Na UK v současné době studuje aktuálně na 3 500 slovenských studentů, kteří patří mezi velmi talentované a úspěšné studenty. Největší zájem mají o 1. lékařskou fakultu, Matematicko-fyzikální fakultu, Přírodovědeckou fakultu, Filozofickou fakultu a Farmaceutickou fakultu UK v Hradci Králové. Největší zájem je o studijní programy všeobecné lékařství, farmacie, informatika, fyzika, filologie, biologie a právo. Univerzita Karlova spolupracuje dlouhodobě a úspěšně s mnohými vysokým školami na Slovensku, především s Univerzitou Komenského v Bratislavě, Univerzitou P. J. Šafárika v Košicích, Univerzitou Mateja Bela v Banské Bystrici a s univerzitou v Prešově“, uvedl Tomáš Zima.

V prostorách Právnické fakulty UK Collegium Maxium v odpoledních hodinách pak prezident Andrej Kiska vystoupil s přednáškou „Hodnoty demokracie – Slovensko, Česko a EU”, po které následovala diskuze se studenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

20:48 Ministerstvo spravedlnosti: Partnerství pro otevřené vládnutí na roky 2025 a 2026

Ministerstvo spravedlnosti dnem 30. dubna 2024 vyhlašuje veřejné konzultace k přípravě nového Akčníh…