ÚOHS: EK schválila pro Českou poštu podporu stran plnění povinnosti univerzální služby

26.07.2022 14:12 | Tisková zpráva

Evropská komise schválila záměr České republiky poskytnout České poště náhradu za plnění povinnosti poskytovat univerzální poštovní služby v období 2018–2022.

ÚOHS: EK schválila pro Českou poštu podporu stran plnění povinnosti univerzální služby
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Podpora ve výši přibližně 7,5 miliardy Kč byla oznámena Evropské komisi v lednu 2020. Jedná se o náhradu za plnění tzv. závazku veřejné služby v období 2018–2022, jehož součástí je povinnost poskytovat univerzální poštovní služby a také službu poštovních peněžních poukázek (dodání peněžní částky poštovním poukazem), která umožňuje bezpečně doručovat peníze v hotovosti. Tomuto oznámení předcházely dvě stížnosti, které Evropská komise obdržela v roce 2019 od konkurentů České pošty, podle kterých měla plánovaná náhrada představovat neslučitelnou státní podporu.

V červnu roku 2020 pak zahájila Evropská komise detailní šetření souladu podpory s pravidly Evropské unie pro státní podporu, zejména pokud jde o i) rozsah povinnosti univerzální služby, který se jevil jako příliš široký, protože zahrnoval i službu poštovních peněžních poukázek, ii) dodržování pravidel pro zadávání veřejných zakázek, pokud jde o službu poštovních peněžních poukázek a iii) výpočet čistých ztrát vzniklých České poště při plnění veřejné služby.

Evropská komise české opatření posoudila a schválila podle čl. 106 odst. 2 Smlouvy o fungování Evropské unie, konkrétně podle rámce pro služby obecného hospodářského zájmu, a směrnice o poštovních službách. Dospěla pak k závěru, že výše náhrady, která má být České poště vyplacena, nepřesahuje částku nezbytnou k pokrytí čistých nákladů na plnění závazku veřejné služby, neboť zejména služba poštovních peněžních poukázek sice nespadá do definice povinnosti univerzálních služeb dle směrnice o poštovních službách, ale představuje skutečnou službu obecného hospodářského zájmu, kterou lze kompenzovat podle pravidel týkajících se vyrovnávacích plateb za závazek veřejné služby, dále přímé pověření České pošty zajištěním univerzální služby a také služby peněžních poukázek je v souladu se zmíněnými předpisy, a konečně výše podpory byla stanovena na základě spolehlivé a konzervativní metodiky.

Rozhodnutí Evropské komise ve verzi určené ke zveřejnění (po odstranění tzv. důvěrných údajů) bude dostupné pod číslem SA.55208 v registru státních podpor na internetových stránkách Evropské komise týkajících se hospodářské soutěže a také v Úředním věstníku Evropské unie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…