ÚOHS: Pokuta 150 000 korun za dělení zakázky na právní služby pro městskou část Praha 3

03.04.2023 10:01 | Tisková zpráva

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže uložil pravomocně pokutu ve výši 150 000 korun městské části Praha 3 za nezákonné uzavírání smluv na právní služby bez provedení zadávacího řízení. Pokuta byla uložena příkazem, proti němuž zadavatel nepodal odpor.

ÚOHS: Pokuta 150 000 korun za dělení zakázky na právní služby pro městskou část Praha 3
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Zadavatel v letech 2019 až 2021 uzavřel s řadou subjektů více než osm desítek smluv na externí právní služby za více než 4 miliony korun bez DPH, u nichž měl postupovat v některém z druhů zadávacích řízení určených pro podlimitní, případně i nadlimitní veřejné zakázky.

Zadavatel se měl řídit pravidly pro služby pravidelné povahy, podle nichž má stanovit předpokládanou cenu zakázky (a tedy i druh zadávacího řízení, který má použít) na základě skutečné ceny uhrazené za dodávky nebo služby stejného druhu během předcházejících 12 měsíců. Smyslem ustanovení o zakázkách pravidelné povahy je, aby se zadavatel v případě veřejných zakázek pravidelné povahy nemohl vyhnout jejich zadávání v režimu zákona tím, že by předmětné plnění „rozdrobil“ do většího množství dílčích smluv. Právě tak ovšem zadavatel v tomto konkrétním případě postupoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…