ÚOHS uložil Vyššímu Brodu pokutu za udělení koncese mimo zadávací řízení

11.06.2024 16:05 | Tisková zpráva

Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Mlsna zamítl rozklad podaný městem Vyšší Brod a potvrdil prvostupňové rozhodnutí, v němž byla městu uložena pokuta ve výši 800 tisíc korun za přestupek, kterého se jako zadavatel dopustilo zadáním koncese na služby dle § 174 odst. 3 zákona mimo zadávací řízení.

ÚOHS uložil Vyššímu Brodu pokutu za udělení koncese mimo zadávací řízení
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Město se přestupku dopustilo tím, že s dodavatelem bez zadávacího řízení uzavřelo smlouvu o pachtu zdroje tepla a smlouvu o dodávce tepla, čímž vyloučilo soutěž o koncesi a mohlo ovlivnit výběr dodavatele.

Úřad dovodil, že v posuzované věci se jedná o koncesi na provozování technologie určené k výrobě tepelné energie pro topení a ohřev teplé vody, neboť mezi stranami byla uzavřena úplatná smlouva, která opravňuje dodavatele, aby poskytoval určitou službu, za to bral užitky vyplývající ze služby a nesl provozní riziko. Ve správním řízení byla sporná doba trvání smlouvy. Smlouvy sice obsahovaly deklaraci, že jsou uzavírány na dobu dvou let, fakticky se ale jednalo o smlouvy uzavřené na dobu neurčitou, neboť k ukončení smluv bylo třeba výpovědi nebo jiného jednání smluvních stran. To pak mělo vliv na stanovení předpokládané hodnoty koncese, která přesáhla hranici koncese malého rozsahu. Proto měla být zadána v řádném koncesním či zadávacím řízení.

Koncese

Koncese je specifickým typem veřejné zakázky, při níž dodavatel uskutečňuje pro zadavatele určité plnění (typicky provozuje namísto zadavatele nějakou službu nebo postaví/zrekonstruuje a následně provozuje stavbu), za které mu náleží úplata od třetí strany, konkrétně ze zisku z provozování stavby nebo poskytování služby. Zadavatel se na platbě za provozování koncese může, ale i nemusí zčásti podílet. Současně je na koncesionáře přeneseno provozní riziko, přesná výše získané úplaty tak není zcela jistá. Zadavatel musí vždy vypočítat hodnotu koncese a v případě, že přesáhne za dobu trvání smlouvy 20 milionů korun, musí koncesi vysoutěžit podle části osmé zákona o zadávání veřejných zakázek (§ 174-187 ZZVZ).

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…