ÚSTR: Hostem exkluzivního Koncertu ke Dni studentstva bude Joachim Gauck

11.11.2019 15:44

Výjimečný koncert ke Dni studentstva a 30. výročí demokratické revoluce připravila Česká filharmonie společně s Ústavem pro studium totalitních režimů. V průběhu večera vystoupí významné osobnosti německé a české politické scény: bývalý prezident Spolkové republiky Německo Joachim Gauck a bývalý premiér české vlády a předseda Senátu Petr Pithart. Koncert se koná v sobotu 16. listopadu 2019 v pražském Rudolfinu.

ÚSTR: Hostem exkluzivního Koncertu ke Dni studentstva bude Joachim Gauck
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cedule ÚSTR

„Česká filharmonie zanechala v událostech roku 1989 výraznou stopu. Proto mne velmi těší, že si sametovou revoluci připomínáme nejen slavnostním koncertem, ale i výstavou, která roli našeho orchestru přesvědčivě dokumentuje,“ říká generální ředitel České filharmonie David Mareček.

„Jsem rád, že Ústav pro studium totalitních režimů spolupořádá tento slavnostní večer právě s Českou filharmonií, která patřila k významným aktérům roku 1989, a že se tak děje za účasti respektovaných osobností, jako jsou Joachim Gauck a Petr Pithart. Věřím, že půjde o důstojnou oslavu svobody a demokracie. Stejně tak doufám, že si lidé uvědomí, že sametovou revolucí nic neskončilo a že záleží na jednom každém z nás, v jaké zemi budeme žít a jaký obsah dáme tolik skloňovaným pojmům svoboda a demokracie,“ zamýšlí se Zdeněk Hazdra, ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů.

Letošní koncert je pátým z řady Koncertů ke Dni studentstva, jež Česká filharmonie s přestávkami organizuje od roku 2009. Exkluzivním ho činí vzácný host, bývalý prezident SRN Joachim Gauck, který během koncertu přednese projev reflektující 30. výročí pádu komunistických režimů ve střední Evropě. Se svými úvahami k uplynulým třiceti letům svobodné české společnosti vystoupí i druhý vzácný host, významný český politik Petr Pithart. O hudební složku večera se postará Česká studentská filharmonie pod vedením dirigenta Roberta Kružíka. Návštěvníci si vyslechnou skladby Antonína Dvořáka, Josefa Suka, Leoše Janáčka a Ludwiga van Beethovena. Koncert bude moderovat David Mareček.

Návštěvníci Rudolfina si zároveň mohou prohlédnout výstavu Pozvedáme svůj hlas… Česká filharmonie v revoluci 1989, která ukazuje zapojení orchestru do veřejných událostí od ledna 1989 až do června 1990. Postavena je na dobových fotografiích, pramenech a amatérských videozáběrech.

„Česká filharmonie si chtěla připomenout 30 let od listopadu a ukázat svoji roli v něm jak pamětníkům, tak těm, kdo v roce 1989 ještě nebyli na světě. Její hlavní myšlenka je, že úspěšný politický protest je možný většinou jen tehdy, když se lidé dokáží spojit. Přesně na to příběh filharmonie v roce 1989 poukazuje,“ upřesňuje autor výstavy Jakub Jareš z Ústavu pro studium totalitních režimů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …