ÚSTR: Výstava „Velehrad Vás volá“ se přesouvá do moravských kostelů

07.09.2015 11:37

Velehradská pouť v roce 1985 u příležitosti 1100. výročí úmrtí sv. Metoděje šokovala komunistický režim. Výstava představující tuto do té doby nemyslitelnou událost se z Velehradu přesouvá do kostelů v Blansku, Boskovicích a Velkých Opatovicích.

ÚSTR: Výstava „Velehrad Vás volá“ se přesouvá do moravských kostelů
Foto: ustrcr.cz
Popisek: Ústav pro studium totalitních režimů ČR

Vypískat komunistické funkcionáře, to bylo v roce 1985 téměř nepředstavitelné. Přesto k tomu došlo. V jihomoravském Velehradě se chystala velká poutní slavnost, kterou měl navštívit i papež Jan Pavel II. Komunistický režim mu však vstup do země nepovolil a rozhodl se poutní slavnost proměnit v mírovou manifestaci. Osobnosti ve skryté církvi však zmobilizovaly čtvrt milionu převážně mladých lidí, kteří, povzbuzeni výzvou papeže Jana Pavla II. „Nebojte se!“, vypískali komunistické funkcionáře a předložili režimu účet za desetiletí náboženského útlaku a nerespektování občanských práv.

Výstava „Velehrad Vás volá“ mapuje události, které pouti předcházely, situaci církevních organizací v 80. letech, významné osobnosti skryté církve a následně samotný průběh shromáždění a jeho důsledky.

Expozice se z velehradské kaple sv. Cyrila a Metoděje, kde byla zahájena v rámci červnové stejnojmenné mezinárodní konference, přesouvá postupně do Katolického domu u kostela sv. Martina v Blansku, do kostela sv. Jakuba St. v Boskovicích a kostela sv. Jiří ve Velkých Opatovicích.

Výstavu připravil Ústav pro studium totalitních režimů ve spolupráci s Univerzitou Palackého v Olomouci, Centrem Aletti v Olomouci, Ústavem pamäti národa v Bratislavě a Římskokatolickou farností Velehrad.

„Velehrad Vás volá“ v moravských kostelech:

1. 9. – 24. 9. Katolický dům u kostela sv. Martina v Blansku
25. 9. – 12. 10. kostel sv. Jakuba St. v Boskovicích
13. – 30. 10. kostel sv. Jiří ve Velkých Opatovicích

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…