ÚZSVM: Výsledkem historicky největší inventury státního majetku je téměř 29 tisíc nepotřebných nemovitostí

14.10.2023 16:13 | Tisková zpráva

Ministerstvo financí a Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) zpracovaly historicky největší přehled nepotřebných státních nemovitostí. ÚZSVM v únoru letošního roku oslovil 495 státních institucí, jako jsou ministerstva, příspěvkové organizace či státní podniky. Celkem 135 z nich označilo jako nepotřebné rekordních 28 729 nemovitostí.

ÚZSVM: Výsledkem historicky největší inventury státního majetku je téměř 29 tisíc nepotřebných nemovitostí
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

„Cílem inventury je především zefektivnit nakládání s nepotřebným státním majetkem a tím i podpořit obce a kraje v jejich rozvoji v sociální, zdravotní nebo dopravní oblasti. Smyslem akce je samozřejmě i snížení výdajů státního rozpočtu na správu zbytného majetku a sekundárně zvýšit příjmy státního rozpočtu z prodeje vybraného nepotřebného státního majetku,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura.

„Po Mapě majetku státu se nám podařilo vytvořit další unikátní projekt, díky kterému stát získal přehled o nepotřebných nemovitostech pro jednotlivé státní instituce,“ dodala generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29497 lidí

Jako nepotřebný majetek označily instituce v drtivé většině pozemky, kterých je 27 333, dále 1341 staveb a 55 bytových a nebytových jednotek. Z celkového počtu nepotřebných nemovitostí by jich téměř 48 % (13 654 nemovitostí) mělo být převedeno na ÚZSVM. Nejvíce nemovitostí na ÚZSVM převede Státní pozemkový úřad - 4494, státní podnik Povodí Labe - 1962 nemovitostí a Ministerstvo obrany - 1112. Celkem 15 075 nemovitostí (52 %) pak státní instituce plánují převádět či prodávat samy. Ministerstvo financí bude na státní organizace apelovat, aby zbytný majetek převedly v horizontu dvou let. Do března 2024 pak resort financí připraví souhrnný materiál pro schůzi vlády.

Na ÚZSVM by mělo být například převedeno několik rekreačních a školících zařízení ve Špindlerově Mlýně, Peci pod Sněžkou, Horních Albeřicích nebo v Rokytně v Krkonoších. Dále historické budovy a vily v Opavě či Litoměřicích, budovy Psychiatrické nemocnice v Havlíčkově Brodě nebo objekt bývalého hraničního přechodu v Českých Velenicích. Z nepotřebných nemovitostí již ÚZSVM převzal například rekreační areál v Železné Rudě. Podrobnosti jsou uvedeny ZDE.

Nemovitosti ÚZSVM nabídne bezprostředně po převzetí v souladu se zákonem o majetku státu nejprve ostatním státním institucím. V případě jejich nezájmu budou přednostně osloveny obce a kraje, které by majetek mohly využít pro své rozvojové aktivity.

Předpokládáme, že první nemovitosti budou obcím nabídnuty již v příštím roce. ÚZSVM může obcím a krajům převádět majetek v souladu s Metodickým materiálem Ministerstva financí (ZDE). Pokud ani obce a kraje neprojeví o nemovitosti zájem, ÚZSVM bude připravovat jejich transparentní prodej prostřednictvím výběrových řízení s elektronickou aukcí na webových stránkách ÚZSVM ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…