ÚZSVM se zabýval právním předpisem z doby Františka Josefa I.

14.03.2023 22:54 | Tisková zpráva

Právní zástupce ÚZSVM v Hradci Králové byl opakovaně účastníkem dodatečného projednání dědického řízení, řešeného podle historických listin. Dědictví po muži, který žil v letech 1855-1929, bylo projednáváno podle císařského patentu z roku 1854.

ÚZSVM se zabýval právním předpisem z doby Františka Josefa I.
Foto: ÚZSVM
Popisek: Logo Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM)

Podnět k dořešení pozůstalosti byl podán ze strany ÚZSVM v rámci dohledávání nedostatečně identifikovaného vlastníka. Jednalo se o spoluvlastnický podíl na dvou pozemcích orné půdy o celkové výměře 346 m2 ve Všestarech.

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49423 lidí

V dodatečném řízení tak spoluvlastnické podíly získaly rovným dílem jeho čtyři děti, syn a tři dcery. Jedna z dcer zemřela v roce 1960 bez dědiců, jejím právním nástupcem je tedy stát, kterému připadne její podíl. Další sourozenci již právoplatné dědice měli.

Nesporný patent přijatý za doby vlády císaře Františka Josefa I. byl zrušen až zákonem č. 142/1950 Sb., o řízení ve věcech občanskoprávních (občanský soudní řád), a to ke dni 1. 1. 1951. Byl tedy platný a účinný skoro sto let.

Odúmrť je v právním řádu České republiky obecně definována v občanském zákoníku takto: dědictví, které nenabude žádný dědic, připadne státu. Příslušnost ÚZSVM hospodařit s takto nabytým majetkem vyplývá ze zákona o majetku státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

11:46 Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

Lokalita U Trojice v Pardubicích prochází změnou. Byly zde vysazeny tradiční odrůdy ovocných stromů.…