ÚZSVM v Olomouci dohledal nedostatečně identifikovaného vlastníka

18.11.2017 13:31

Státní meliorační správa, adresa neznámá. Takto byl v katastru nemovitostí uveden vlastník pozemkové parcely o výměře 16 m2, vedené jako koryto vodního toku v katastrálním území Břevenec, obec Šumvald.

ÚZSVM v Olomouci dohledal nedostatečně identifikovaného vlastníka
Foto: uzvsm.cz
Popisek: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových - logo

Šetřením bylo zjištěno, že nástupnickou organizací bývalé Státní meliorační správy byla Zemědělská vodohospodářská správa, která zanikla opatřením Ministerstva zemědělství ze dne 9. prosince 2011, jímž Ministerstvo zemědělství podle zákona rozhodlo o jejím zrušení. Ještě před tímto zrušením docházelo dle příkazu ministra zemědělství ke konci roku 2010 k převodům majetku, práv a závazků na příslušné státní podniky mimo jiné i na Lesy ČR.

Na základě jednání ohlásil státní podnik Lesy České republiky tento majetek do své správy.

Problematika nedostatečně identifikovaných vlastníků nemovitostí – jedná se o nemovitosti, u kterých v katastru nemovitostí není dostatečně určitě uveden jejich vlastník. Zejména to jsou případy, kdy nemovitost vedená v katastru nemovitostí nemá zapsaného žádného vlastníka (tj. není zapsána na žádný list vlastnictví) a dále nemovitosti vlastníků, kteří v katastru nemovitostí uvedeni sice jsou, ale zápis neumožňuje jejich dostatečnou identifikaci. Seznam tzv. nedostatečně identifikovatelných vlastníků zveřejňuje ÚZSVM na svých webových stránkách. K 1. 8. 2017 obsahuje údaje o 210 tisících nemovitostech, z toho je 203 tisíc pozemků a 6 a půl tisíc budov. Nedostatečně identifikovaných fyzických osob se v něm nachází zhruba 154 tisíc a přibližně 1 200 právnických osob. Kolem 11 tisíc položek je zapsáno na zcela neznámé vlastníky.

Pozemky byly převedeny v rámci prověřování a řešení majetkových položek zapsaných na neexistující státní subjekty. ÚZSVM v předloňském roce vypracoval unikátní inventuru nemovitostí zapsaných v katastru nemovitostní na stát – Mapu majetku státu. Díky ní zjistil, že v České republice se nacházelo 25 557 nemovitostí, které byly zapsány na subjekty zaniklé, nedohledané, nedostatečně identifikované či v likvidaci. Tento počet se podařilo snížit za dva roky snížit o 32 % na 17 335 převodem na nového vlastníka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…