Účastníci důchodového spoření budou moci požádat o doplacení pojistného nejdříve v roce 2017

08.01.2016 18:40

Dne 1. 1. 2016 nabyl účinnosti zákon o ukončení důchodového spoření. Ten mimo jiné stanoví, jakým způsobem ukončit důchodového spoření, jak vypořádat prostředky jeho účastníků. Zákon dále upravuje možnost doplatit v roce 2017 pojistné na důchodové pojištění, a tím v budoucnu získat vyšší procentní výměru starobního důchodu. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) přináší stručný přehled toho, co se v následujících týdnech a měsících bude účastníků důchodového spoření (II. pilíře) týkat.

Účastníci důchodového spoření budou moci požádat o doplacení pojistného nejdříve v roce 2017
Foto: ČSSZ
Popisek: Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ)

Komplexní informace ve vztahu k ukončení důchodového spoření a vypořádání naspořených prostředků účastníkům důchodového spoření sdělí jejich penzijní společnost. Ta má ze zákona povinnost zaslat jim oznámení o postupu při ukončení důchodového spoření a uveřejnit tyto informace také na svých internetových stránkách.

V tuto chvíli je předčasné, aby se účastníci důchodového spoření obraceli na ČSSZ či okresní správy sociálního zabezpečení (OSSZ) a žádali o vyčíslení doplatku pojistného, neboť platí, že do 31. 3. 2016 je penzijní společnost povinna zaslat účastníkovi oznámení o postupu při ukončení důchodového spoření, do 30. 9. 2016 musí účastník penzijní společnosti sdělit své jméno, rodné číslo (datum narození) a zvolený způsob vyplacení prostředků, které mu penzijní společnost vyplatí v období od 15. 10. 2016 do 31. 12. 2016.

Doplacení vyvedeného pojistného je možné až v roce 2017

Jelikož údaje potřebné pro stanovení výše doplatku pojistného konkrétního žadatele (zaměstnance) může OSSZ sdělit pouze jeho místně příslušný správce daně z příjmů, není možné oznámit výši tohoto doplatku dříve, než budou vypořádány prostředky účastníků důchodového spoření. Proto OSSZ nemohou sdělit výši doplatku pojistného přede dnem 1. 1. 2017.

Účastník důchodového spoření, který bude chtít zaplatit doplatek pojistného na důchodové pojištění (musí jít přitom o doplatek za celou dobu účasti na důchodovém spoření před rokem 2016), je povinen ve lhůtě do 30. 6. 2017 na tiskopisu vydaném ČSSZ požádat OSSZ, v jejímž územním obvodu má trvalý pobyt, o sdělení výše tohoto doplatku. Zákon o ukončení důchodového spoření stanoví, že pokud bude žádost o sdělení doplatku podána dříve, bude za den obdržení žádosti považováno 1. 1. 2017. Předepsaný tiskopis žádosti o sdělení výše doplatku vydá ČSSZ v dostatečném časovém předstihu.

Povinností OSSZ bude do 90 dnů ode dne obdržení žádosti sdělit písemně výši doplatku na pojistném na důchodové pojištění a lhůtu a způsob jeho zaplacení. Doplatek pojistného na důchodové pojištění bude možné zaplatit nejpozději do 29. 12. 2017 (za den platby pojistného se přitom považuje den, kdy byla platba připsána na účet OSSZ nebo složena v hotovosti do pokladny OSSZ).

Vliv na důchod

Stávající úprava postupů pro výpočet starobního důchodu z důchodového pojištění za dobu účasti na důchodovém spoření se nemění: za každý celý rok doby důchodového pojištění se započítává pro výpočet procentní výměry starobního důchodu 1,5 % výpočtového základu, zatímco za každý celý rok doby účasti na důchodovém spoření se započítává pouze 1,2 % výpočtového základu. Pokud si účastník důchodového spoření bude chtít zajistit vyšší procentní výměru důchodu, poskytuje mu zákon možnost si pojistné na důchodové pojištění doplatit za výše uvedených podmínek.

Lidem, kterým bude přiznán starobní důchod od data spadajícího do období let 2016 a 2017 ve snížené procentní výměře (1,2 % výpočtového základu za každý celý rok doby pojištění, která se kryje s dobou účasti na důchodovém spoření), bude možné, po doplacení „vyvedeného“ pojistného, starobní důchod na základě jejich žádosti přepočítat.

U starobních důchodů přiznávaných po doplacení pojistného bude procentní výměra stanovena již ve výši 1,5 % výpočtového základu za každý získaný rok doby pojištění (tj. bez žádosti). Nebude-li pojistné doplaceno, bude procentní výměra starobního důchodu stanovena ve snížené výši.
Lidem, kteří dosáhnou důchodového věku nyní nebo v nejbližších 5 letech, pro orientační (informativní) výpočet starobního důchodu slouží důchodová kalkulačka, která je dostupná na webových stránkách ČSSZ. Tato kalkulačka umožňuje výpočet výše důchodu jak v aktuálním čase, tak i do budoucna – avšak v horizontu nejvýše 5 let. Od procentní výměry důchodu, kterou zjistí s pomocí této kalkulačky, si občan, který byl 3 roky ve II. důchodovém pilíři a nerozhodne se doplatit vyvedené pojistné, odečte 0,9 % výpočtového základu, tj. 0,3 % za každý rok. Informativní výpočet důchodu, na který vznikne nárok např. až za 10, 15 nebo 20 let, není možný proto, že nejsou předem známy údaje pro výpočet a takto do budoucna není možné je ani kvalifikovaně odhadnout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…