Úřad práce vydal další díl úspěšného „vzkazníku“

06.09.2018 9:40

Končí vaše dítě základní školu a přemýšlí nad tím, který obor a kde by mělo studovat? Možná ho nebo ji budou zajímat názory žáků, kteří už mají tento důležitý životní krok za sebou a ocení rady, jež najde ve 2. díle vzkazníku s názvem „Loňští deváťáci letošním deváťákům“. Ten navazuje na úspěšnou publikaci, za kterou získal v loňském roce kolektiv poradců z Kontaktního pracoviště ÚP ČR v Děčíně Národní cenu kariérového poradenství.

Úřad práce vydal další díl úspěšného „vzkazníku“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad práce

Autorky vzkazníku opět oslovily bývalé deváťáky a položily jim pár otázek, které souvisejí s přechodem ze základní školy na školu střední. Tentokrát se do přípravy textu zapojilo prostřednictvím dotazníkového šetření šest středních škol z jižní části okresu Děčín. Na otázky odpovídalo celkem 328 studentů prvních ročníků, z toho 151 dívek a 177 chlapců.

„I nová publikace přináší čerstvé postřehy a také zkušenosti vrstevníků s volbou střední školy a studijního oboru. Čtenáři v ní najdou nejen zajímavé odkazy a tipy pro přípravu na přijímací řízení, ale též autentické zážitky a první dojmy z nového školního prostředí. Nechybí ani rady, které pomohou letošním deváťákům ve výběru správné střední školy,“ upřesňuje jedna z autorek vzkazníku Michaela Houdová.

Na otázky tentokrát odpovídali nejen studenti maturitních, ale také učebních oborů. Záběr je tak pro čtenáře mnohem širší. Dozví se například to, proč si studenti vybrali zvolenou střední školu, co je ovlivnilo při rozhodování nebo jak vnímají nové spolužáky, učitele a nové prostředí. Nechybějí ani rady a tipy, které deváťákům pomohou ve výběru správné střední školy a také se zvládnutím přijímaček a přípravou na ně. Pohledy jsou rozděleny na kapitoly „Jak to vidí holky“ a „Jak to vidí kluci“. A více informací se dozví také rodiče. Publikaci doplnila ilustracemi Petra Chaloupková.

“Karierové poradenství patří mezi klíčové služby, které Úřad práce ČR poskytuje klientům v rámci celé republiky. Jde o významnou osvětovou činnost, jež pomáhá mladým lidem v orientaci na trhu práce. Jejím prostřednictvím můžeme budoucím studentům pomoci ve výběru toho nejvhodnějšího oboru tak, aby po absolvování školy našli v co nejkratší době zaměstnání,“ shrnuje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Vzkazník je zájemcům k dispozici na webové stránce ZDE. První díl je pak ke stažení ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

10:17 Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na úz…