Úřad pro ochranu hospodářské soutěže: Milionové pokuty za protisoutěžní zákazy exportu hnědého uhlí byly potvrzeny

16.12.2020 9:15

V průběhu listopadu 2020 byly druhostupňovými rozhodnutími zamítnuty rozklady společností Severočeské doly a.s. a Severní energetická a.s. proti prvostupňovým rozhodnutím, kterými byly těmto společnostem uloženy pokuty za uzavírání zakázaných dohod o zákazu exportu hnědého uhlí.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže: Milionové pokuty za protisoutěžní zákazy exportu hnědého uhlí byly potvrzeny
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Oba soutěžitelé tak porušili česká i unijní pravidla hospodářské soutěže. Rozhodnutí již nabyla právní moci.

Severočeské doly započaly s protisoutěžním jednáním od 1. 5. 2004 plněním kupních smluv se zákazy exportu a pokračovaly v tomto jednání až do konce roku 2012. Společnost Severní energetická (dříve pod názvem Litvínovská uhelná a.s.) a její předchůdkyně (Mostecká uhelná společnost, a.s., právní nástupce, Mostecká uhelná a.s.) zakázané dohody plnily od 11. 11. 2004 do 31. 3. 2013. Cílem těchto dohod bylo v obou případech podle závěrů ÚOHS narušení hospodářské soutěže na trhu hnědého tříděného uhlí v České republice a ovlivnění obchodu mezi členskými státy Evropské unie.

Účastníci řízení v rámci řízení o rozkladech vznesli velké množství námitek, například na nedostatečné zjištění skutkového stavu, nesprávné vymezení relevantního trhu, nesprávné určení právního nástupnictví, procesní vady, nepřezkoumatelnost rozhodnutí či proti výši uložených pokut a řadu dalších. Předseda ÚOHS se podrobně vyjádřil ke všem rozporovaným skutečnostem a konstatoval, že námitky účastníků řízení nejsou důvodné, neboť Úřad v prvním stupni odpovídajícím způsobem vyhodnotil, jak vymezení relevantního trhu, tak všechny další skutečnosti, a rozhodnutí přesvědčivým a přezkoumatelným způsobem odůvodnil.

Uložené pokuty:
Severočeské doly - 19 799 000 Kč
Severní energetická - 5 232 000 Kč

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…