Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala návrhem opatření, reagujících na střelbu na Filozofické fakultě UK

01.02.2024 19:15 | Tisková zpráva

Bezpečnostní rada státu se ve středu 31. ledna 2024 na mimořádném zasedání za účasti prezidenta republiky Petra Pavla zabývala podrobnou analýzou útoku střelce na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, k němuž došlo 21. prosince 2023. Projednala i návrh opatření, která mají omezit riziko opakování této tragické události do budoucna.

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala návrhem opatření, reagujících na střelbu na Filozofické fakultě UK
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Úřadem vlády

Ministr vnitra předložil Bezpečnostní radě státu první komplexní hodnoticí materiál k tragickému útoku vraha, k němuž došlo loni 21. prosince na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

„Masová střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy je bezprecedentní událost, která otřásla celou společností a u mnoha lidí i pocitem bezpečí a jistoty. Samozřejmě stále platí, že Česká republika patří mezi nejbezpečnější země na světě, na tom se nic nemění. Musíme přemýšlet nad tím, jak tuto bezpečnost udržovat, jak ji ještě vylepšit, a hledáme i poučení z té tragické události. Zvýšení bezpečnosti země není samozřejmě jen záležitostí státu, jakkoliv právě stát má v této věci rozhodující a neoddiskutovatelnou roli, ale je to záležitost nás všech. V tomto smyslu jde určitě o sdílenou odpovědnost,“ připomněl premiér Petr Fiala.

Anketa

Funguje náš stát dobře? Jste spokojeni s úřady, zdravotnictvím, sociálními službami apod.?

1%
96%
hlasovalo: 32491 lidí

„Ministerstvo vnitra předložilo návrh 33 preventivních a bezpečnostních opatření, reagujících na tragickou střelbu na vysoké škole. Nejde jen o aktivity Ministerstva vnitra, policie a hasičů, ale půjde i o aktivity Ministerstva zdravotnictví a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy atd. Opatření budou rozdělena do několika oblastí. Policie České republiky zlepší analytické nástroje, znovu prověří aktuální postupy a výcvik a zaměří se i na osvětu a vzdělávání v oblasti měkkých cílů. Hasičský záchranný sbor připraví nový způsob rychlého informování obyvatel. Ministerstvo vnitra zajistí školení, semináře a posilování kapacit provozovatelů veřejných míst a ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví zajistí také přípravu na nový zákon o zbraních, důslednou digitalizaci systému a provázání registrů a výměnu informací. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy pak vytvoří bezpečnostní standardy pro vysoké školy, zajistí potřebná školení a bude pokračovat v poskytování psychologické pomoci na univerzitách,“ vypočítal hlavní směry navrhovaných opatření předseda vlády.

Bezpečnostní rada státu poté uložila 1. místopředsedovi vlády a ministrovi vnitra předložit vládě návrh dopodrobna rozpracovaných opatření do 26. června 2024.

Další informace naleznete v tiskové zprávě Ministerstva vnitra ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

19:19 ČEZ: Infocentrum JE Dukovany zve na speciální zábavně naučný dětský program „Po stopách elektřiny“

Energetici na sobotu 4. května připravili pro malé návštěvníky speciální program zaměřený na výrobu …