Úřad vlády se připojil k memorandu o spolupráci na rozvoji umělé inteligence

16.01.2019 19:59

Platforma pro umělou inteligenci Svazu průmyslu a dopravy ČR, která zahrnuje zástupce byznysu, akademické sféry a státní správy, se bude aktivně podílet na přípravě a naplňování národní strategie pro rozvoj umělé inteligence.

Úřad vlády se připojil k memorandu o spolupráci na rozvoji umělé inteligence
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad vlády, ilustrační foto

Česko ji má zpracovat do poloviny letošního roku. Ke vzniku národních strategií vyzvala Evropská komise členské státy EU v Koordinovaném plánu v oblasti umělé inteligence, který vydala loni v prosinci.

Účast Svazu průmyslu na přípravě strategie zaručuje memorandum o spolupráci, které dnes uzavřely Platforma pro umělou inteligenci Svazu průmyslu a dopravy ČR s vládním zmocněncem pro informační technologie a digitalizaci, Úřadem vlády a Ministerstvem průmyslu a obchodu.

Umělá inteligence je klíčovým nástrojem pro rozvoj českého byznysu, zvyšování jeho konkurenceschopnosti a pro růst přidané hodnoty tuzemských výrobků a služeb. Specializovaná umělá inteligence už dnes pomáhá překládat texty, hledat nejrychlejší cesty do zvolené destinace nebo umožňuje lékařům přesněji diagnostikovat nemoci. Firmám dokáže ušetřit peníze a zlepšovat využívání výrobních kapacit díky včasnému odhalování poruch výrobních zařízení.

„Dnešním podpisem Memoranda prohlubujeme dlouhodobou a úspěšnou spolupráci v oblasti digitální ekonomiky, jednotného digitálního trhu a nových technologií, kterou se nám společně se zástupci státní správy podařilo v minulých letech navázat. Podpis Memoranda považuji za ocenění práce svazové Platformy pro umělou inteligenci, která je v této oblasti již delší dobu aktivní. Zaměříme se zejména na návrhy týkající se regulace umělé inteligence, na otázky spojené s etikou, vzděláváním, či přístupu k datovým zdrojům. Budeme se věnovat, i přípravě podniků a pracovní síly na využívání AI. Ve všech jmenovaných oblastech může Platforma poskytnout užitečné know how,“ říká Milena Jabůrková, viceprezidentka Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Memorandum navazuje na klíčové dokumenty Evropské unie, zejména na Sdělení Evropské komise “Umělá inteligence pro Evropu” z dubna 2018 a na Koordinovaný plán v oblasti umělé inteligence z prosince 2018, kde Evropská komise ve spolupráci s členskými státy EU popsala osm základních priorit pro aktivity v oblasti umělé inteligence.

„Jednou ze zásadních částí strategie k umělé inteligenci je i oblast investic a výzkumu a vývoje, je proto nezbytně nutné vést širokou diskusi se všemi subjekty v ČR a zaměřit se právě na podporu a rozvoj center excelence. Předvídá to koncepce Digitální ekonomika a společnost, která je součástí programu Digitální Česko,“ dodává náměstek ministryně průmyslu a obchodu pro technologie 4.0 Petr Očko.

„Potřebujeme rychlou a koordinovanou výměnu informací, abychom mohli efektivně naplnit jednotlivé cíle programu Digitální Česko a aby se Česká republika stala lídrem v provádění umělé inteligence na evropské a mezinárodní úrovni,“ dodává Vladimír Dzurilla, zmocněnec pro IT a digitalizaci.

Evropská unie by měla podle Evropské komise v příštím desetiletí na rozvoj umělé inteligence dávat z veřejných a soukromých zdrojů 20 miliard eur ročně. Cílem je, aby se Evropa zařadila jako lídr v oblasti umělé inteligence po bok Spojených států a Číny. Národní strategie pro umělou inteligenci mají vytvořit základ pro koordinovanou celoevropskou spolupráci.

„Přijetí národní strategie nám poskytne jasný rámec ohledně našich cílů a priorit jak na národní, tak i na evropské úrovni. Vítáme tak tuto spolupráci, která nám pomůže při formování příslušných pozic České republiky v oblasti umělé inteligence,” dodává Zbyněk Smetana, ředitel Odboru koordinace hospodářských politik EU na Úřadu vlády.

Platforma pro umělou inteligenci vznikla při Svazu průmyslu a dopravy ČR na začátku roku 2018, je otevřená a sdružuje subjekty z firemní, akademické i státní sféry. Platforma navrhuje konkrétní možnosti využití umělé inteligence, vyjadřuje se k legislativnímu ukotvení a etické stránce jejího využívání a zakotvení v každodenním životě a tím i zabraňuje jinak nevyhnutelnému snížení konkurenceschopnosti českého průmyslu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

7:23 Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

Od pátku 10. května do neděle 26. května nabídne Český rozhlas živé vysílání z mistrovství světa v l…