Úřad vlády spolupořádá v Lichtenštejnském paláci konferenci o kořenech ruského imperialismu

07.11.2023 19:15 | Tisková zpráva

Poukázat na kořeny ruských imperiálních komplexů a na jejich dopady na historii včetně aktuálního vpádu na území suverénního sousedního státu – Ukrajiny je cílem třídenní konference Ruský imperialismus 1939/45–2023, kterou od 7. do 9. listopadu 2023 uspořádal Ústav pro studium totalitních režimů ve spolupráci s Úřadem vlády, Litevskou ambasádou v Praze a varšavským Instytutem Pamięci Narodowej v Lichtenštejnském paláci v Praze. Úvodní slovo pronesl ministr pro legislativu Michal Šalomoun.

Úřad vlády spolupořádá v Lichtenštejnském paláci konferenci o kořenech ruského imperialismu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad vlády, ilustrační foto

Účastníci třídenní konference v Lichtenštejnském paláci budou diskutovat mimo jiné o kořenech ruské agrese proti Ukrajině, o jejích paralelách s předchozími ruskými (sovětskými) imperialistickými vpády do Polska a Rumunska v roce 1939, do Finska a pobaltských států v roce 1940, do Maďarska v roce 1956 či Československa v roce 1968. Zamýšlet se budou i nad příčinami a důsledky stalinské krutovlády vůči neruským národům v SSSR, nad příčinami a projevy ruského nacionalismu či nad fašistickými znaky v sovětské a ruské propagandě. Jedním z témat je i současné putinovské Rusko, které se pohybuje mezi stalinismem a carismem.

Konferenci zahájil ministr pro legislativu Michal Šalomoun, který v úvodním slově shrnul své osobní zkušenosti se sovětskou propagandou, v níž vyrůstaly celé generace Čechů a Slováků v poválečném socialistickém Československu, které žilo v područí Sovětského svazu.

Anketa

Souhlasíte s tím, že koalice SPOLU jde společně i do eurovoleb?

3%
17%
hlasovalo: 38523 lidí

„S nějakým obdobným zážitkem se pravděpodobně vyrovnával každý, kdo má nějakou, byť třeba jen dětskou zkušenost se sovětskou propagandou. Určitá nostalgie a stále opakované propagandistické pravdy přesto žijí dál v hlavách lidí starších generací, ale mohou přežívat i ve výkladu historie ve školství, případně dalších institucích. Součástí tohoto mýtu je i představa ruského impéria, že má nárok na kontrolu území, které Rudá armáda v roce 1945 ‚osvobodila‘, která je zdrojem zdůvodnění současné agrese Ruska proti suverénní Ukrajině,“ uvedl ministr Šalomoun a připomněl také materiální a humanitární pomoc, se kterou Česko jako jeden z prvních států po ruském vpádu Ukrajině přispěchalo.

Celý projev ministra Šalomouna naleznete ZDE.

Mezi hosty a řečníky konference jsou mimo jiné exilová ruská novinářka a lidskoprávní aktivistka Žanna Němcovová, nejstarší dcera zastřeleného ruského opozičního politika Borise Němcova, polský historik Instytutu Pamięci Narodowej Mirosław Szumiło či profesor historie a mezinárodních vztahů na Boston University Igor Lukeš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Novela atomového zákona pomůže urychlit výstavbu nových jaderných bloků

10:17 Úřad vlády: Novela atomového zákona pomůže urychlit výstavbu nových jaderných bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modul…