Ústecký kraj ctí památku a hlásí se k odkazu Jana Palacha

18.01.2023 16:34 | Tisková zpráva

Čin vysokoškolského studenta Jana Palacha přispěl k tomu, aby totalitní režim padl a zasloužil se o to, že dnes Češi mohou žít ve svobodě a demokracii.

Ústecký kraj ctí památku a hlásí se k odkazu Jana Palacha
Foto: Ústecký kraj
Popisek: Ústecký kraj, logo.

Jan Palach se před 54 lety upálil na Václavském náměstí v Praze. Počátkem roku 1969 tak učinil při pokusu o vyburcování lidí z letargie, do níž společnost upadala po srpnové okupaci Československa vojsky zemí Varšavské smlouvy. Ústecký kraj se hlásí k jeho odkazu a ctí jeho památku.

Dvacetiletý student Filozofické fakulty Univerzity Karlovy zemřel na následky těžkých popálenin tři dny po svém činu, 19. ledna 1969. Pietní akt k 20. výročí Palachovy smrti v lednu 1989 se nečekaně změnil v silnou protestní akci proti totalitnímu režimu. Tisíce lidí se nebály opakovaně projevit nespokojenost a riskovaly tvrdý zásah pořádkových sil. O několik měsíců později režim padl. Od roku 2014 je 16. leden v Česku významným dnem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…