Ústecký kraj podpořil putovní výstavu UJEP Rok 1918 na Ústecku

24.02.2018 7:31

V atriu Filosofické fakulty UJEP se 28. února od 15 hodin uskuteční vernisáž výstavy ke stoletému výročí založení Československa.

Ústecký kraj podpořil putovní výstavu UJEP Rok 1918 na Ústecku
Foto: Ústecký kraj
Popisek: Ústecký kraj, logo.

Výstava Rok 1918 na Ústecku je výsledkem výzkumu doktorandů katedry historie FF UJEP. Během letošního roku oslav stého výročí vzniku Československé republiky bude představena na řadě míst v Ústeckém kraji a putovat bude též s doprovodným programem po gymnáziích.

Patnáct výstavních panelů představuje různé aspekty vzniku republiky v Ústí nad Labem a okolních oblastech, kde dějiny kráčely poněkud jinak, než tomu bylo v centru země a všech oblastech osídlených českým obyvatelstvem.

Výzkum se uskutečnil od počátku loňského roku za podpory projektu z Fondu hejtmana Ústeckého kraje a výzkumných prostředků Školy doktorských studií UJEP. Celkem sedm doktorandů a doktorandek se zaměřilo na konkrétní téma související s okolnostmi a průběhem událostí roku 1918. Pozornost věnovali především provincii Deutschböhmen, která v příhraničních oblastech vznikla paralelně s novým státem Čechů a Slováků.

„Existence provincie Deutschböhmen je významnou kapitolou historie tohoto regionu, které prozatím nebyla věnována dostatečná pozornost. Postavení českých Němců a jejich provincie v nové Československé republice, role židovského obyvatelstva na Ústecku ale třeba i hrozba španělské chřipky, to všechno jsou dosud málo probádaná témata, na které se snažíme upozornit a věříme, že budou zajímavá pro odborníky, ale především zájemce o historii a laickou veřejnost. Doufám, že výstava přispěje k pochopení tohoto zásadního mezníku dějin našeho státu v kontextu se specifickými dějinami regionu, ve kterém žijeme,“ uvedl editor výstavy a katalogu Jan Grisa.

V rámci výzkumu, který předcházel vzniku výstavy, navštívili autoři řadu regionálních i centrálních archivů a spolupracovali též s muzejními institucemi, které zapůjčily především obrazový materiál. „Vznik výstavy byl náročný, stejně jako předcházející výzkum. Musíme si uvědomit, že na konci první světové války panoval především nedostatek, hlad a všeobecný chaos. Málokdy se našel někdo, kdo události zaznamenal na fotoaparát nebo jim věnoval větší pozornost ve svých vzpomínkách. Naštěstí se však podařilo z těchto střípků dát dohromady mozaiku, kterou na konci února představíme veřejnosti,“ dodal Grisa.

Výstava potrvá do 5. dubna. Derniéra výstavy bude spojena s krajským kolem dějepisné olympiády pro gymnázia Ústeckého kraje, kterou katedra historie FF UJEP pořádá ve spolupráci s Krajským úřadem Ústeckého kraje. Výstava se poté představí krom vybraných gymnázií také v Severočeském divadle opery a baletu v Ústí nad Labem, na Hradě v Litoměřicích, v Oblastním muzeu v Chomutově i na dalších místech. Zájemcům o danou problematiku bude k dispozici i výstavní katalog.

Kde bude možné výstavu vidět:
Severočeské divadlo opery a baletu (17.9. - 1. 10.)
Muzeum města Ústí nad Labem (1.10. - 29. 10.)
Krajský úřad Ústeckého kraje (29.10. - 3. 12.)
Hrad Litoměřice (3. 12. - 15. 1.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…