Ústecký kraj se připravuje na transformaci konkrétními projekty

16.06.2020 19:35

Ústecký kraj je jedním ze tří regionů České republiky, které čeká zásadní proces transformace od těžby uhlí a energetiky k novým technologiím. S tím bude souviset celková proměna orientace regionu, nutnost tvorby nových pracovních míst s inovativním zaměřením.

Ústecký kraj se připravuje na transformaci konkrétními projekty
Foto: Ústecký kraj
Popisek: Ústecký kraj, logo.

Právě na toto téma se konal v Ústí nad Labem inspirativní workshop s představiteli místních samospráv a úřadů a velkých společností, kteří připravují zásobník projektů do vznikajícího Plánu spravedlivé územní transformace.

„Náš kraj stojí před výzvou a zároveň příležitostí. Na jedné straně se musíme připravit na ústup těžby uhlí a odklon o energetiky a teplárenství, na druhé straně musíme zajistit nové zdroje energie, čisté zdroje, které budou sloužit nejen Ústeckému kraji, ale také celé republice. Na tom musíme spolupracovat se všemi místními energetickými společnostmi, s univerzitou, s městy, protože jsou to právě oni, kteří budou připravovat a předkládat zajímavé a inovativní projekty na podporu dalšího rozvoje regionu,“ řekl v úvodu 1. náměstek hejtmana Martin Klika, který se uhelnými regiony a jejich transformací zabývá.

Na workshopu byl také člen evropského hospodářského a sociálního výboru Petr Zahradník, který informoval o finančních prostředcích, které má Evropská unie připravené v rámci Fondu pro spravedlivou transformaci. Právě z něj mohou dotčené regiony čerpat peníze na realizaci prvních projektů. Pro Českou republiku by se mohlo jednat až o 90 miliard korun. V Ústeckém kraji se jedná např. o projektech stabilizace a revitalizace jezer vznikajících po těžbě (PKÚ), národního centra geoenergie (Ringen Litoměřice), krajského energetického managementu (ÚK), bateriových úložišť (ČEZ), testování autonomních systémů a dalších.

Cílem veškerých aktivit je transformace energetických zdrojů (přechod na čisté zdroje energie) v souvislosti s odchodem od uhlí, vytváření zelené energetiky a nových pracovních míst jako náhrady za zrušená pracovní místa v důsledku ukončování těžby a zavírání uhelných elektráren, hledání nových oborů a nových perspektivních odvětví pro náš kraj. Ústecký kraj na tom spolupracuje s dalšími dvěma uhelnými kraji v ČR, Moravskoslezským a Karlovarským.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…