Ústecký kraj se připravuje na transformaci konkrétními projekty

16.06.2020 19:35

Ústecký kraj je jedním ze tří regionů České republiky, které čeká zásadní proces transformace od těžby uhlí a energetiky k novým technologiím. S tím bude souviset celková proměna orientace regionu, nutnost tvorby nových pracovních míst s inovativním zaměřením.

Ústecký kraj se připravuje na transformaci konkrétními projekty
Foto: Ústecký kraj
Popisek: Ústecký kraj, logo.

Právě na toto téma se konal v Ústí nad Labem inspirativní workshop s představiteli místních samospráv a úřadů a velkých společností, kteří připravují zásobník projektů do vznikajícího Plánu spravedlivé územní transformace.

„Náš kraj stojí před výzvou a zároveň příležitostí. Na jedné straně se musíme připravit na ústup těžby uhlí a odklon o energetiky a teplárenství, na druhé straně musíme zajistit nové zdroje energie, čisté zdroje, které budou sloužit nejen Ústeckému kraji, ale také celé republice. Na tom musíme spolupracovat se všemi místními energetickými společnostmi, s univerzitou, s městy, protože jsou to právě oni, kteří budou připravovat a předkládat zajímavé a inovativní projekty na podporu dalšího rozvoje regionu,“ řekl v úvodu 1. náměstek hejtmana Martin Klika, který se uhelnými regiony a jejich transformací zabývá.

Na workshopu byl také člen evropského hospodářského a sociálního výboru Petr Zahradník, který informoval o finančních prostředcích, které má Evropská unie připravené v rámci Fondu pro spravedlivou transformaci. Právě z něj mohou dotčené regiony čerpat peníze na realizaci prvních projektů. Pro Českou republiku by se mohlo jednat až o 90 miliard korun. V Ústeckém kraji se jedná např. o projektech stabilizace a revitalizace jezer vznikajících po těžbě (PKÚ), národního centra geoenergie (Ringen Litoměřice), krajského energetického managementu (ÚK), bateriových úložišť (ČEZ), testování autonomních systémů a dalších.

Cílem veškerých aktivit je transformace energetických zdrojů (přechod na čisté zdroje energie) v souvislosti s odchodem od uhlí, vytváření zelené energetiky a nových pracovních míst jako náhrady za zrušená pracovní místa v důsledku ukončování těžby a zavírání uhelných elektráren, hledání nových oborů a nových perspektivních odvětví pro náš kraj. Ústecký kraj na tom spolupracuje s dalšími dvěma uhelnými kraji v ČR, Moravskoslezským a Karlovarským.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Letecké hašení bude v budoucnu zajišťovat šest nových vrtulníků

7:44 HZS ČR: Letecké hašení bude v budoucnu zajišťovat šest nových vrtulníků

Jedním z výsledků jednání Vlády České republiky v úterý 30. dubna 2024 bylo schválení rámcového prog…