Ústecký kraj si s dalšími uhelnými regiony v Bruselu vyměňuje nejen zkušenosti

04.08.2019 22:45

V Bruselu proběhlo již 5. zasedání Platformy pro uhelné regiony v transformaci. V rámci platformy působí celkem 20 evropských regionů, za Českou republiku je členem platformy Ústecký, Karlovarský a Moravskoslezský kraj.

Ústecký kraj si s dalšími uhelnými regiony v Bruselu vyměňuje nejen zkušenosti
Foto: Ústecký kraj
Popisek: Ústecký kraj, logo.

Za Ústecký kraj se zasedání zúčastnil 1. náměstek hejtmana Ústeckého kraje Martin Klika. V sídle Evropské komise proběhlo také samostatné jednání zástupců krajů, ministerstva pro místní rozvoj a zástupců Evropské komise. Náměstek hejtmana Martin Klika informoval o přípravě strategických projektů kraje, diskutována byla podpora těchto projektů v rámci technické asistence programu Jaspers, diskuze se dotkla i problematiky veřejné podpory a podpory velkých podniků podílejících se na transformačních procesech v regionu.

V rámci plenárního zasedání platformy byla shrnuta aktuální situace na úrovni platformy a zapojených pilotních regionů, byly prezentovány příklady transformačních procesů v regionech, transformace energetických zdrojů – přechod od uhlí k obnovitelným zdrojům.

„Velice důležitá je výměna zkušeností mezi jednotlivými regiony, seznámení se s novými projekty vzniklými v těchto regionech. Jde o určitou inspiraci. Ústecký kraj se chce v rámci platformy podělit s problémy, kterým region čelí. Problémy pojmenovat a společně s Evropskou komisí je řešit. Jedná se o vzdělanostní strukturu, sociální problémy, záležitosti velkých firem tedy například otázky veřejné podpory, nemožnosti státních podniků čerpat finanční prostředky z evropských zdrojů. Vše s cílem problematiku, jíž čelíme, pojmenovat a v budoucnu řešit“ uvedl náměstek Martin Klika.

Zástupci regionů diskutovali se zástupci evropských institucí o transformačních procesech regionů, možnostech podpory ze strany EU uhelným regionům, například technické asistence při přípravě velkých strategických projektů, čerpání finančních prostředků z programů přímo financovaných z rozpočtu EU. Nově vzniklý sekretariát platformy by měl regionům poskytovat např. odborné poradenství, analytické materiály, zprostředkovávat spolupráci a komunikaci mezi regiony i směrem k evropským institucím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…