V Olomouci sčítají městské netopýry

01.06.2015 12:25

Unikátní projekt připravili v roce 2015 odborníci z České společnosti pro ochranu netopýrů (ČESON) ve spolupráci s Magistrátem města Olomouce. Chtějí co nejpřesněji zmapovat a spočítat kolonie netopýrů žijících v různých typech úkrytů ve městě. Získaná data poslouží jako podklady pro zajištění ochrany těchto ohrožených druhů živočichů, například během budoucích stavebních úprav budov či kácení stromů.

V Olomouci sčítají městské netopýry
Foto: Archiv
Popisek: Netopýři

"Projekt je zaměřen na tzv. synantropní netopýry, tedy druhy využívající během svého života prostředí lidských sídel," vysvětluje koordinátor projektu Evžen Tošenovský z ČESON. "Sčítání bude probíhat u již známých významnějších úkrytů ve městě, vždy jednorázově v každém z hlavních období životního cyklu netopýrů."

V České republice má každoroční sčítání netopýrů přes padesát let trvající tradici -- jednu z nejdelších na světě. Nicméně toto sčítání je zaměřeno převážně na druhy zimující v jeskyních a jiných podzemních prostorách nebo na letní kolonie na půdách budov. "Tyto druhy ale tvoří jen necelou polovinu z 27 druhů netopýrů, které se u nás vyskytují. O početnosti lesních a ostatních synantropních netopýrů toho naopak stále víme velmi málo," podotýká Tošenovský.

Plánované sčítání v Olomouci je tak jedinečné právě zaměřením na druhy, které se jen velmi obtížně sledují a jejichž přítomnost paradoxně velmi často uniká pozornosti, ačkoliv se jedná doslova o naše nejbližš! í sousedy. V městském prostředí netopýři využívají jako úkryty většinou různé štěrbiny na cihlových i panelových domech - pod obložením, ve spárách mezi panely nebo za ventilačními otvory do podstřeší. Mnoho úkrytů se nachází také ve stromech v městských parcích. "Pro rozhodování státní správy jsou konkrétní údaje o výskytu těchto zvláště chráněných druhů živočichů velmi důležité," uvádí Petr Loyka, vedoucí Odboru životního prostředí Magistrátu města Olomouce, které projekt financuje. "Výsledky monitoringu nám v budoucnu umožní lépe informovat žadatele a zlepšit tak ochranu netopýrů ve městě např. při rozhodování o kácení dřevin nebo zateplování domů."

lepšení ochrany synantropních netopýrů je také jedním z dlouhodobých cílů projektu ČESON, který v roce 2015 finančně podpořilo Ministerstvo životního prostředí. Součástí projektu jsou kromě mapování úkrytů také vzdělávací semináře, osvětové akce či bezplatné poskytování poradenské služby pro pracovníky úřadů, stavebníky i ši! rokou veřejnost.

V Olomouci dnes díky předchozím mapovacím! projektům odborníci vědí zhruba o dvaceti významných úkrytech netopýrů, přičemž nejvíce jich evidují u typického městského druhu - netopýra rezavého. "Uvítáme ale i další informace od obyvatel města. Každý konkrétní údaj o výskytu jak jednotlivých netopýrů, tak především kolonií je pro nás důležitý," vyzývá Tošenovský. "Získané informace poslouží nejen pro praktickou ochranu těchto vzácných a zranitelných živočichů, ale i pro doplnění našich znalostí o životě tzv. městských netopýrů."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…