V Pardubickém kraji postupně vyroste multimodální centrum celoevropského významu

20.12.2017 22:10

Na pondělním jednání Rady Pardubického kraje náměstek pro dopravu a dopravní obslužnost Michal Kortyš a ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Miroslav Němec seznámili všechny krajské radní s připravovaným projektem - Dopravním uzlem Pardubice, na jehož vybudování mají společný zájem Ministerstvo dopravy a Pardubický kraj.

V Pardubickém kraji postupně vyroste multimodální centrum celoevropského významu
Foto: kr-pardubicky.cz
Popisek: Pardubický kraj

„Cílem jednání, která začala už v roce 2011, bylo vytvořit předpoklady pro formulaci myšlenky vzájemného propojení jednotlivých druhů dopravy navazujících mimo jiné i na veřejný přístav a multimodální logistické centrum Pardubice, a tím zajistit vznik multimodálního centra celoevropského významu,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

„Multimodální logistické centrum Pardubice bude jediné v republice, kde budou zastoupeny všechny 4 druhy dopravy. Snahou bude zlepšit a zlevnit nákladní dopravu, a to využitím ekologicky šetrných dopravních módů – železnice a vody. Silniční doprava by zde měla plnit pouze funkci svozu a rozvozu na kratší vzdálenosti,“ vysvětlil náměstek hejtmana Michal Kortyš. Dodal také, že společným cílem Ministerstva dopravy a kraje je připojení České republiky prostřednictvím železničního uzlu a veřejného přístavu Pardubice na evropskou dopravní síť TEN-T, potažmo na světovou síť vodních cest a vytvořit k tomu vhodnou doplňující dopravní infrastrukturu.

Splavnění Labe i zdvoukolejnění trati

Samotné logistické centrum, které se stane přirozeným centrem Dopravního uzlu Pardubice, má vyrůst v prostoru obcí Srnojedy a Svítkov. V jeho bezprostřední blízkosti se bude nacházet veřejný přístav. S vybudováním centra bude souviset řada dalších stavebních projektů.

„Musí být prodloužena vodní cesta, a to modernizací plavebního stupně Srnojedy a výstavbou plavebního stupně Přelouč II. Tím dojde k zesplavnění Labe v úseku Chvaletice – Pardubice. Vodní cesta do Pardubic bude prodloužena o 23 kilometrů,“ řekl Michal Kortyš.

Dále bude potřeba postavit napojení na železnici a modernizovat železniční uzel Pardubice. „Multimodální logistické centrum bude připojeno na železniční úsek Praha – Pardubice – Česká Třebová. V uplynulých letech procházela tato trať modernizací a nyní zbývají ještě tři úseky, které je třeba modernizovat. Jedná se o železniční uzel Pardubice, úsek mezi Chocní a Ústím nad Orlicí a železniční uzel Česká Třebová,“ řekl náměstek hejtmana Kortyš s tím, že nutnou investicí v rámci železniční dopravy je také zdvoukolejnění trati Pardubice – Hradec Králové.

Úpravy se budou týkat i silnic a pardubického letiště. „Ze silničních staveb uveďme například úpravy silnice I/36 spolu s křižovatkami na I/37, přes které je veden tranzitní směr Hradec Králové – Chrudim, ale i úpravy některých silnic II. a III. tříd a místních komunikací. Bude také potřeba vytvořit dostatečné kapacitní dopravní napojení mezi multimodálním uzlem, letištěm, přístavem i novou průmyslovou zónou Semtín a vybudovat odpovídající vnitřní infrastrukturu letiště, včetně prodloužení vzletové a přistávací dráhy pro velkokapacitní cargo letadla,“ dodal Kortyš.

„Výhodou vybudování dopravního uzlu bude zklidnění dopravy na silnici I/36 v úseku Pardubic na D11, tedy od křižovatky s D11 u Nového Města přes soubor vesnic Chýšť, Voleč, Rohovládova Bělá, Bukovka, Lázně Bohdaneč a Rybitví. Umožní také zpřístupnit cestu k ekologickým zátěžím, tzv. kalovým lagunám, průmyslové zóně Semtín a také k budoucímu veřejnému přístavu a logistickému centru. Veškeré práce mohou být rozděleny do jednotlivých etap a jejich zahájení není podmíněno zesplavněním Labe. Práce na něm mimochodem pokračují výstavbou mostu ve Valech u Přelouče s plnohodnotným průplavným profilem,“ uzavřel Miroslav Němec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…