V Podkrkonoší se objevili vlci, Královéhradecký kraj i ochránci přírody vyzývají k obezřetnosti

14.04.2023 19:15 | Tisková zpráva

Královéhradecký kraj upozornil obce na Trutnovsku a Rychnovsku na výskyt vlků s menší mírou plachosti. Ve středu 12. dubna kraj obdržel informaci o pohybu atypicky se chovajícího vlka v katastru obce Arnultovice a v dalších nedalekých obcích v okolí.

V Podkrkonoší se objevili vlci, Královéhradecký kraj i ochránci přírody vyzývají k obezřetnosti
Foto: Královéhradecký kraj
Popisek: Královéhradecký kraj, logo.

Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR) uvedla, že v Podkrkonoší v posledních týdnech dochází během dne k opakovaným pozorováním jednoho či dvou vlků, kteří se přiblíží do vzdálenosti 30 až 40 metrů od člověka. Situace podle zástupců Královéhradeckého kraje a AOPK ČR vyžaduje zvýšenou pozornost a monitoring oblasti.

„Doporučujeme chovatelům v této lokalitě, aby zvýšili ochranu hospodářských zvířat jejich zaháněním na noc nebo ochranou pomocí člověka a pasteveckých psů. Lidé by měli mít své psy při procházkách ve volné přírodě na vodítku a v případě tzv. blízkého setkání, aby vlka vyplašili pomocí hluku, křiku, případně pomocí hozených předmětů. Jedná se o chování zřejmě mladých vlků, kteří jsou zvídaví a méně ostražití. V této situaci lze doporučit jakékoli plašící metody, které napomohou k tomu, aby vlci pochopili, že přibližovat se člověku je nežádoucí,“ upřesnil náměstek hejtmana Pavel Bělobrádek.

Další podrobnosti a rady, jak se v případě setkání s vlkem chovat, lze najít ZDE.

Anketa

Získají Ukrajinci někdy zpět Krym?

hlasovalo: 30022 lidí

Královéhradecký kraj prosí veřejnost, aby případná pozorování hlásila buď na e-mail: stopy@selmy.cz, nebo na telefonní číslo 728 832 889 (kontaktní osoba: Mgr. Miroslav Kutal, Ph.D., Mendelova univerzita v Brně). V každé takto zaslané zprávě je dobré uvést místo a čas pozorování, kontakt na pozorovatele a způsob atypického chování, případně připojit videonahrávku.

„V každém případě je třeba, aby lidé byli při setkání s vlkem obezřetní. Snížená míra plachosti neznamená, že se jedná o krotké a ochočené zvíře. Každý by měl mít stále na paměti, že vlk je divokou šelmou a vrcholovým predátorem. Důrazně nedoporučuji snažit se vlky krmit nebo jim ve volné přírodě zanechávat možnou potravu či zbytky jídla,“ doplnil náměstek Bělobrádek.

Královéhradecký kraj se celou situací kolem výskytu problematického vlka v krajině intenzivně zabývá a po zvážení možností, které jsou v jeho kompetenci, připravuje v dané věci další kroky.

Ministerstvo životního prostředí a ministerstvo zemědělství nyní projednávají dosud neschválený Pohotovostní plán pro řešení situací při výskytu problematických jedinců vlka obecného. Plán popisuje závažnost situace, klasifikuje chování vlka a nastavuje postupy pro bezpečnost lidí.

V této věci jedná s oběma ministry náměstek hejtmana Pavel Bělobrádek, a to i cestou jednání Komise Rady KHK pro řešení problematiky vlka obecného v Královéhradeckém kraji, ve které jsou zastoupení jak subjekty z akademické či jiné odborné sféry (včetně AOPK), tak zástupci místních samospráv a chovatelů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

22:03 České dráhy: Parní víkend v Lužné u Rakovníka nabídne přehlídku lokomotiv na točně, zvláštní vlaky i nový pivní speciál

V sobotu a neděli 11. a 12. května se mohou fanoušci železniční historie vypravit do železničního mu…