V Podyjí po letech opět zimuje kachna kopřivka obecná

07.02.2016 11:08

Po sedmi letech v Národním parku Podyjí opět zimuje kopřivka obecná. Tato menší kachna se obvykle v chladném období uchyluje do jižnějších částí Evropy. Přibylo zde také orlů mořských a cizokrajné kachničky mandarinské. Vyplývá to z údajů pořízených ornitology při pravidelném zimním sčítání vodních ptáků v polovině ledna.

V Podyjí po letech opět zimuje kachna kopřivka obecná
Foto: nppodyji.cz
Popisek: Národní park Podyjí - logo

Kopřivka obecná se v zimě stále častěji objevuje i v okolní krajině. „Je pravděpodobné, že mírná zima nedává tomuto ptáku dostatečnou motivaci k dalšímu tahu na jih,“ vysvětlil ornitolog Správy Národního parku Podyjí Martin Valášek. V národním parku letos ornitologové napočítali čtyři jedince. Naposledy je zde viděli v roce 2009.

Kopřivka je o něco menší než kachna divoká. V Česku je možné ji ve větším počtu vidět především v létě a při průtahu. Přes zimu zůstává jen ojediněle. Hnízdí zde přibližně 1 800–3 200 párů a zimuje pouze 50–100 jedinců. Živí se převážně vodními rostlinami. V létě se v jejím jídelníčku může objevit i drobný vodní hmyz. Vyhledává především větší vodní plochy, vlhké pastviny nebo močály s hustým vegetačním porostem. Ochránci přírody ji v Červeném seznamu označili jako zranitelný druh.

Nebe nad národním parkem tuto zimu podle ornitologů střeží i pět orlů mořských. To je více než ve většině minulých let. Orel mořský je nevětší dravec, který nad Českem létá. Odborníci tohoto kriticky ohroženého ptáka v Podyjí v zimě pravidelně pozorují od devadesátých let. „Počty jedinců z národního parku odráží i zvyšující se trend z okolní krajiny. Zejména mladí orli zde hledají snadno dostupnou potravu a relativní klid. Hnízdění orlů jsme ale zatím nezaznamenali,“ popsal Valášek.

V národním parku se zvyšuje i počet exotické kachničky mandarinské. Může se jednat buď o jedince přímo uniklé z chovu, nebo o ptáky, kteří se postupně rozšiřují z již existujících hnízdišť zdivočelých populací. V lokalitě Devíti mlýnů ji ornitologové viděli poprvé zahnízdit v roce 2013. Počet zimujících jedinců narůstá. Letos jich tu zimovalo nejméně osm.

Výrazně se v Podyjí zvýšil i počet kormoránů velkých. Ornitologové jich zde napočítali na pět set kusů. „Nejpravděpodobnějším důvodem vysokých počtů byly mrazivé dny v první polovině ledna. Ty vedly k zamrznutí některých vhodných vodních ploch. Kormorán totiž významně preferuje lov ve vodách stojatých a bohatě zarybněných. Teprve když se kvůli ledu k rybám nedostane, hledá potravu více v tekoucích vodách. Mrazy v poslední době polevily a zdá se, že kormoránů v parku v souvislosti s tím opět začíná ubývat,“ uvedla bioložka Správy Národního parku Podyjí Lenka Reiterová.

Zimující vodní ptáky mohou zájemci v národním parku nejlépe pozorovat v okolí Vranova nad Dyjí a Hardeggu. Při lednovém sčítání ornitologové v hranicích národního parku pozorovali třináct druhů zimujících opeřenců v celkovém počtu přes dva tisíce jedinců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…