V Senátu se potkají přeživší z vypálených obcí, výstava představí osobní věci obyvatel Ležáků

13.05.2019 14:32

Letos je to již 77 let od okamžiku, kdy nacisté vypálili obec Ležáky. Po tamních obyvatelích zůstalo nevelké množství zachovaných osobních věcí. V Senátu bude v úterý 14. května slavnostně zahájena výstavy „Ležáky - paměť lidí, krajiny a věcí“, která představí například šaty, v nichž Jarmila Šťulíková, jedno ze dvou přeživších ležáckých děvčat, po válce přijela z Německa, kam byla poslána na převýchovu.

V Senátu se potkají přeživší z vypálených obcí, výstava představí osobní věci obyvatel Ležáků
Foto: senat.cz
Popisek: Senát ČR

Výstavu připravilo Regionální muzeum v Chrudimi. Některé exponáty se veřejnosti zpřístupňují v rámci této expozice vůbec poprvé. K vidění budou například některé osobní věci tamních obyvatel jako svatební šaty, snubní prsteny či kabelky.

Deset panelů mapuje život v Ležákách a zapojení nejen tamních obyvatel do odboje. Výstava přibližuje jejich tragický osud po zatčení a vypálení Ležáků. Záštitu nad její senátní prezentací převzala místopředsedkyně Senátu Miluše Horská. „Výstava ukazuje utrpení nevinných lidí a statečnost těch, kdo se zapojili do protinacistického odboje,“ vysvětluje Miluše Horská.

Zahájení expozice v Senátu bude mít podle jejích slov velmi zvláštní náboj. Budou se ho totiž účastnit pamětnicí, přeživší z různých vypálených obcí. Bude jich celkem devět, nalezneme mezi nimi i Jarmilu Doležalovou, rozenou Šťulíkovou, která je dnes již poslední přeživší tragédie v Ležákách. Miluše Horská všechny tyto osoby a jejich osudy jednak připomene a také ocení coby místopředsedkyně horní komory parlamentu.

Výstava bude zahájena 14. května v 17 hodin v předsálí Jednacího sálu v Senátu a bude zde po následující dva týdny.

Zájemci z řad veřejnosti si mohou expozici prohlédnout v pondělí 20. května v čase od 14:00 do 15:00 nebo po telefonické domluvě na tel. 257 072 353. Vstup volný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…