V rámci Dnů NATO se konala konference o roli českého obranného průmyslu v zajišťování obrany státu. CSG a TATRA TRUCKS byly jejími generálními partnery

17.09.2016 17:41

V rámci doprovodného programu letošních Dnů NATO se v ostravských Dolních Vítkovicích konala konference s názvem Český průmysl jako nástroj zajištění obrany státu. Navazovala na vyzbrojovací konference z předchozích dvou let a měla odborné veřejnosti i zástupcům obranného průmyslu představit záměry ministerstva obrany v oblasti rozvoje průmyslové spolupráce k zajištění obranyschopnosti státu.

V rámci Dnů NATO se konala konference o roli českého obranného průmyslu v zajišťování obrany státu. CSG a TATRA TRUCKS byly jejími generálními partnery
Foto: czechoslovakgroup.cz
Popisek: Czechoslovak Group - logo

Generálními partnery konference, kterou pořádaly Sekce vyzbrojování a akvizic MO ČR, Jagello 2000 a Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR (AOBP), byly holding CZECHOSLOVAK GROUP a automobilka TATRA TRUCKS. Konference se zabývala konkrétními tématy, především strategií vyzbrojování a podporou rozvoje českého obranného průmyslu, a to v kontextu nového zákona o veřejných zakázkách, ale také plánovanými projekty vyzbrojování české armády a jejími strategickými schopnostmi či rozpočtem na obranu.

Výchozí situací pro ozbrojené síly i obranný průmysl je dnešní stále se zhoršující bezpečnostní situace a rozšiřující se spektrum hrozeb. S tímto faktem se musí vyrovnat i Česká republika. Je tedy nutné zajistit bezpečnost a s ní spojené klíčové dodávky pro ozbrojené síly. To může v maximální míře zajistit pouze domácí obranný průmysl. Viceprezident AOBP Pavel Šalanda zdůraznil, že například Francie v zajištění bezpečnosti z 97 procent spoléhá na domácí průmysl, Německo z 92 procent, v případě Česka podobná statistika není k dispozici. Přitom objem exportu vojenského materiálu české provenience stoupá, v minulém roce to bylo v hodnotě 15 mld. Kč, v roce 2010 jen 5 mld. „V tomto kontextu AOBP očekává, že stát určí strategické dodavatele a produkty,“ dodal Šalanda.

„Existence a rozvoj českého obranného průmyslu musí být integrální součástí obranné politiky České republiky,“ zdůraznil náměstek pro řízení Sekce vyzbrojování a akvizic ministerstva obrany Daniel Koštoval. Dodal, že český stát se musí v oblasti obrany spoléhat především na sebe a podporovat domácí vývoj a výrobu obranných prostředků a technologií, ale zároveň nesmí opomíjet své spojence a organizace, které pomáhají zajišťovat jeho bezpečnost.

Na konferenci se odborníci i zástupci obranného průmyslu seznámili s hlavními rysy připravované nové strategie vyzbrojování. Důraz bude kladen především na pozemní síly, které prošly modernizací zatím jen z jedné třetiny, a celkově vyváženou armádu, slovy Daniela Koštovala. V tomto kontextu představují společnosti holdingu CZECHOSLOVAK GROUP a automobilka TATRA TRUCKS strategickou výrobní kapacitu, která může v krizové situaci plně sloužit potřebám ozbrojených sil ČR, jak se vyjádřil premiér Bohuslav Sobotka při květnovém slavnostním otevření nové zbrojovky TATRA DEFENCE VEHICLE.

„Žádný výrobní podnik obranného průmyslu v ČR, pokud chce prosperovat, nemůže stavět svojí ekonomiku převážně na domácích veřejných zakázkách. A k tomu je soukromý sektor disponován daleko lépe než veřejný,“ uvedl ve svém příspěvku obchodní ředitel společnosti TATRA TRUCKS David Pipal. To platí i pro společnosti holdingu CZECHOSLOVAK GROUP a automobilku TATRA TRUCKS. Produkce obou podniků stojí především na exportu, ale mají potenciál i schopnosti a kapacity dodávat své produkty českým ozbrojeným silám a zajišťovat jim i podporu a servis po celou dobu životního cyklu. Navíc svou strukturou a snahou získávat co nejvíce domácích subdodavatelů a partnerů splňují požadavek co nejmenší závislosti obranné výroby na zahraničních dodávkách. David Pipal se také vyslovil pro vytvoření institutu strategického podniku, pro který by měl stát vytvořit koncepční a legislativní rámec.

O holdingu CZECHOSLOVAK GROUP
CZECHOSLOVAK GROUP (zkráceně CSG) je holding navazující na tradici československého průmyslu, který podporuje a dále rozvíjí aktivity tradičních českých a slovenských společností v oblasti obranné i civilní průmyslové produkce. Jeho portfolio zahrnuje výrobu a prodej vojenských a speciálních vozidel, terénních nákladních automobilů, zbraní a zbraňových systémů, munice, strojírenských produktů pro automobilový, železniční a letecký průmysl či brzdových systémů pro kolejová vozidla, stejně jako silniční dopravní a logistické služby. Skupina klade silný důraz na kvalitu svých produktů a služeb a na exportní aktivity. S produkty společností holdingu se lze setkat na všech kontinentech a počet jeho zákazníků se stále rozrůstá. Podniky holdingu CZECHOSLOVAK GROUP v roce 2015 zaměstnávaly téměř 4000 osob a vygenerovaly tržby v hodnotě 12 mld. Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

11:54 ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

Energetici v Dukovanech dosáhli plánovaného zvýšení elektrického výkonu 3. výrobního bloku – špičkov…