VLS: Brdští lesníci společně spustili "kruhovou obranu Brd" před kůrovcem

09.07.2018 19:18

Spolupráce, kterou inicioval největší vlastník, Vojenské lesy a statky ČR, má v současnosti spíše preventivní charakter, protože situace v brdských lesích je ve srovnání s jinými regiony stabilizovaná.

VLS: Brdští lesníci společně spustili "kruhovou obranu Brd" před kůrovcem
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

„Iniciovali jsme spolupráci z preventivních důvodů, abychom byli připraveni. Situace se ještě v letošním roce může vyvíjet. Kůrovec působí vážné škody v šesti krajích a pokračující teplé a suché počasí svědčí jeho rozvoji. Podkorní škůdci neberou ohledy na hranice lesních pozemků a proto je důležité, abychom v Brdech táhli všichni za jeden provaz,“ uvedl iniciátor schůzky, ředitel divize VLS Hořovice Petr Švadlena.

Brdští lesníci se domluvili na pravidelném setkávání, vzájemné spolupráci například při leteckém monitoringu situace v lesích a na následném vyhodnocení celé ochranářské sezóny.

Vedle VLS se setkání zúčastnili také zástupci CM Zbiroh (Colloredo-Mannsfeld spol. s r. o.), Arcibiskupství Pražského, Lesů ČR, Městských lesů Příbram a lesnické firmy Kaiser Rožmitál.

Zástupci vlastníků se navzájem informovali o stavu lesa a provedených opatřeních v ochraně lesa, především v obraně a zachycení prvního rojení lýkožrouta, přičemž bylo konstatováno, že letošní vývoj škůdců je kvůli brzkému nástupu teplého počasí posunut téměř o jeden měsíc. Suchem oslabené porosty navíc reagují v letošním roce vysokou plodností. Je semenný rok téměř u všech dřevin, což porosty dále vysiluje.

„Nebezpečí je s ohledem na klimatické podmínky stále vysoké. Vyjma pracného a nákladného odkornění je možné provést asanaci zasaženého dřeva pouze chemicky S ohledem na životní prostředí a čistotu vod bude snahou provádět chemickou asanaci mimo lesní porosty na vhodných manipulačních plochách,“ dodal ředitel Švadlena.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…