VLS: Hlasujte pro naučnou stezku Olšina v soutěži Dřevěná stavba roku

10.03.2021 17:05

Šumavská trasa VLS, vedoucí unikátní přírodou po dřevěných chodnících, aspiruje na prestižní architektonickou cenu. Podpořte ji svým hlasem i vy.

VLS: Hlasujte pro naučnou stezku Olšina v soutěži Dřevěná stavba roku
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

7322 metrů dlouhá naučná trasa šumavskými mokřady, rašeliništi kolem rybníku Olšina, vedoucí z velké části po povalových chodnících a mostech desítky let nepřístupnými biotopy, ale i nad vodní hladinou byla nominována na Dřevěnou stavbu roku. Naučná stezka Olšina s novým návštěvnickým střediskem, kterou Vojenské lesy a statky otevřely na začátku letních prázdnin, se stala hitem loňské turistické sezóny na Šumavě.

Anketa

Je Miloš Zeman dobrým prezidentem? (Ptáme se od 10.3.2021)

79%
21%
hlasovalo: 39288 lidí

Vítěze soutěže v jednotlivých kategoriích může vedle odborné poroty vybírat i veřejnost. Dejte jí on-line svůj hlas v diváckém hlasování prestižní architektonické soutěže staveb z obnovitelných zdrojů. Za podporu vám budeme vděčni, navíc jeden z hlasujících vyhraje rekreaci v dřevěném srubu. Stačí několik kliků ZDE.

Druhým "želízkem v ohni", které VLS v soutěži mají, je pak ekologická budova samotného návštěvnického střediska, jež je výchozím bodem stezky. Tuto ekologiuckou stavbu v kategorii "Dřevěná stavba - realizace" můžete svým hlasem podpořit ZDE.

Hlasovat můžete ode dneška až do 24. března. Vítěz bude vyhlášen 28. dubna.

Naučná stezka s návštěvnickým střediskem u jednoho z nejvýše položených chovných rybníků v Česku je výsledkem česko-rakouské spolupráce, která získala podporu evropského strukturálního fondu Interreg. Stavba trvala necelý rok a vyžádala si náklady přes 24 milionů korun. Výsledek návštěvníkům Šumavy nabízí trasu plná naučných informačních prvků - od infotabulí až po otisky stop zvířat v železných pražcích na stezce. Trasa díky celé řadě nevšedních řešení zapadá do lokality, kterou představuje. Tou je unikátní přírodní oblast, která po šest desetiletí byla součástí veřejnosti nepřístupného vojenského újezdu a stala se díky tomu domovem celé řady unikátních živočišných i rostlinných druhů. Dřevěná stezka je doplněna o místa k zastavení a o netradiční vyhlídky. Návštěvníci zde najdou plovoucí molo, most inspirovaný bobří hrází, loďku, která je přepraví na molo doprostřed rybníka, vyhlídku tvořenou pouze žebříkem, budku pro ptáky lidské velikosti, ptačí hnízdo a spoustu dalších zajímavostí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…