Vědci našli poprvé v Podyjí vzácného milimetrového pavouka

22.07.2017 22:17

Vůbec poprvé na Moravě a v Česku až po dlouhých 17 letech našli odborníci letos v létě milimetrového pavouka mysmena Jobova ( Microdipoena jobi ). Objev je výsledkem prvního důkladného výzkumu pavouků v Podyjí.

Vědci našli poprvé v Podyjí vzácného milimetrového pavouka
Foto: nppodyji.cz
Popisek: Národní park Podyjí - logo

„Tento druh pavouka považují odborníci za pravděpodobně velmi vzácný. Svědčí o tom i řídký počet jeho pozorování v České republice,“ řekl zoolog Národního parku Podyjí Zdeněk Mačát. Do současnosti bylo známo pouze sedm nálezů v Česku. Všechny nedaleko Prahy. „První výskyt tohoto pavouka zaznamenali vědci roku 1973. Další jedinci pak byli chyceni kolem přelomu tisíciletí. Nález ze Znojemska je tak prvním tohoto druhu jak v Národním parku Podyjí, tak na celé Moravě a navíc jde pravděpodobně o první nález po 17 letech,“ vysvětlil Mačát.

Zajímavé je podle něj také prostředí, ve kterém se objevil. „Dosavadní nálezy pocházejí z mokřadních biotopů nebo lesů. V Podyjí se objevil na stepní lokalitě Horáčkova kopečku u Popic,“ upřesnil Mačát.

Pavouci jsou relativně velkou skupinou členovců. Jejich početnost v České republice dosahuje téměř 900 druhů. Ve srovnání například s motýly ale v Podyjí tvoří málo probádanou skupinu. Díky probíhajícím výzkumům získává Správa národního parku větší přehled a poznání o druzích pavouků, které na území Podyjí žijí.

V první fázi se budou výzkumníci zaměřovat na východní část území parku, která představuje svým stepním charakterem velmi hodnotné místo nejen pro pavouky. V následujících letech pak bude průzkum pokračovat i v dalších částech národního parku. "Završením výzkumu by měla být souhrnná publikace o fauně pavouků v Podyjí. Uvidíme, jaké další úspěchy probíhající arachnologický průzkum přinese. Máme velká očekávání“ dodal Mačát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…