Veřejný ochránce práv: Tragický případ chovatele lvů ukazuje, jak stát selhává

05.03.2019 16:14

„Ve všech ohledech tragický případ nepovoleného chovu lvů na Vsetínsku ukazuje, jaké důsledky má chybějící systém náhradní péče o zvířata, jak stát selhává ve vymáhání práva. K tragédii nemuselo dojít, kdyby úřady dokázaly již dříve lvy chovateli odebrat,“ konstatuje zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček, který se postupem úřadů vůči chovateli lvů zabýval.

Veřejný ochránce práv: Tragický případ chovatele lvů ukazuje, jak stát selhává
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

Opakovaně také vyzýval ministerstvo, veterinární správu i obce k hledání řešení, jak zajistit vhodné financování náhradní péče o týraná zvířata. Upozorňoval mj. právě na tento případ chovatele, který nerespektoval a nehodlal respektovat právní předpisy, choval lvy bez povolení, nadto ve výběhu, který byl černou stavbou. Neusměrnily ho ani opakované pokuty, ani fakt, že stavební úřad nařídil odstranění stavby.

„Není úplně samozřejmé, aby stavební úřady skutečně přistupovaly k výkonu rozhodnutí o odstranění stavby, pokud to neukázněný stavebník neprovede sám. V tomto případě se stavební úřad snažil konat, postupoval i v součinnosti s veterinární správou, ale jejich snaha ztroskotávala na nerudovské otázce ‚Kam s nimi?‘,“ vysvětluje zástupce ombudsmanky. Z tohoto i jiných případů, kterými se zabýval, vyplývá, že se úřady vyhýbají nařizování zvláštních opatření, zejména umístění týraných zvířat do náhradní péče. Příčinou je nedostatek finančních prostředků. Obce totiž náklady hradí ze svých rozpočtů. Osoba, jejíž zvíře bylo do náhradní péče umístěno, je pak povinna uhradit náklady na základě rozhodnutí obecního úřadu obce s rozšířenou působností. Prvotní náklady však nese obec.

Zvlášť v případech, kdy se zajištění náhradní péče týká většího počtu zvířat nebo zvířat vyžadujících zvláštní péči, jako tomu bylo právě v případě těchto lvů, je však pro obce nemyslitelné, že by náhradní péči byly schopny ze svého rozpočtu pokrýt. Pokud tedy chovatel nesplní uložené povinnosti a pokud ho k tomu nepřimějí ani uložené pokuty, stojí úřady před složitou otázkou, jak zajistit výkon práva a zamezit pokračování špatného zacházení se zvířaty.

„Doufám, že tento případ, který skončil zbytečnou smrtí člověka a stejně zbytečným usmrcením dvou lvů, přiměje stát k převzetí odpovědnosti a k hledání takového řešení, aby se něco podobného neopakovalo,“ uzavírá zástupce ombudsmanky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…