Veřejný ochránce práv: Úřad práce odejmul nezákonně dávky pěstounské péče

19.07.2020 18:04

Manželé, kteří se na nás obrátili, pečovali od roku 2014 o skupinu sourozenců. Měli je v tzv. poručenství, což znamená, že o ně nejen fakticky pečovali, ale vystupovali i jako jejich zákonní zástupci.

Veřejný ochránce práv: Úřad práce odejmul nezákonně dávky pěstounské péče
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

Stát je podporoval prostřednictvím dávek pěstounské péče. V roce 2017 ale soud biologické matce dětí zrušil omezení svéprávnosti. V důsledku toho poručenství manželů k dětem ze zákona zaniklo. Přesto o děti nadále fakticky pečovali. Jakmile se úřad práce dozvěděl o zániku poručenství k dětem (v roce 2018), zastavil manželům výplatu dávek pěstounské péče a později jim je odejmul. Ke stejnému datu soud předběžným opatřením svěřil tři ze sourozenců do pěstounské péče těchto manželů. V odůvodnění mimo jiné uvedl, že manželé pečují o celkem čtyři děti a bez dávek pěstounské péče by nebyli schopni tuto péči zajistit. Úřad práce přesto odmítl manželům dávky vyplatit a jeho rozhodnutí potvrdilo také Ministerstvo práce a sociálních věcí. Takové rozhodnutí jsme označili za nezákonné, manželů se zastali a soud dal našemu hodnocení za pravdu. Manželé získali zpětně více než půl milionu korun. Případ jsme mohli úspěšně uzavřít.

Z šetření vyplynulo, že příslušný úřad práce a následně MPSV svým postupem zpochybnili pravomocné rozhodnutí soudu, což je neakceptovatelné. Úřad práce si stanovil jako podmínku pro vyplácení dávky, že manželé musí projevit zájem stát se pěstouny podáním návrhu na zahájení řízení o svěření dětí do péče. Takovou podmínku přitom zákon neukládá.

Navíc byl tento požadavek nesmyslný, protože takové řízení již vedl soud a dokonce v něm předběžně rozhodl ve prospěch manželů. Manželé přitom po celou dobu nepřestali o děti pečovat, ani v situaci, kdy se ocitli bez prostředků a finanční pomoci. Úřad chtěl po manželích, aby projevili zájem stát se pěstouny, když jimi přitom podle pravomocného rozhodnutí soudu byli a o děti celá léta svědomitě pečovali.

„Ministerstvo se pokusilo zpochybnit rozhodnutí soudu, což je nepřípustné. Nezletilé děti by bez péče manželů nejspíš skončily v nějakém zařízení pro děti. Stát má dnes málo pěstounů a ještě méně je těch, kdo jsou ochotni a připraveni pečovat o sourozenecké skupiny. V souladu s Úmluvou o právech dítěte musí být nejlepší zájem dítěte vždy hlavním hlediskem, se kterým takové případy posuzujeme. Podle této úmluvy má dítě, které nemůže vyrůstat v rodinném prostředí, právo na zvláštní ochranu a pomoc státu. Mezi takovou pomoc patří také pomoc finanční. Ponechat manžele, kteří mají v náhradní rodinné péči čtyři děti, bez prostředků, je zcela nemyslitelné,“ vysvětluje zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková.

Manželé využili zprávu o šetření před správním soudem, který jim dal za pravdu. Dávky jim byly přiznány a taky zpětně vyplaceny za období, kdy jim byly neoprávněně odňaty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…