Veřejný ochránce práv: Vláda vyslyšela doporučení ombudsmanky

21.12.2019 17:58

Od 1. ledna 2020 se pracovní odměna odsouzených naváže na minimální mzdu.

Veřejný ochránce práv: Vláda vyslyšela doporučení ombudsmanky
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

Práce má jednoznačně pozitivní vliv na odsouzené. Jedná se o smysluplné trávení volného času, vytvoření či udržení základních pracovních návyků a současně o možnost, jak hradit dluhy, které odsouzené mnohdy do vězení přivedly. O práci je mezi odsouzenými i zaměstnavateli zájem. Současně od roku 2000 dlouhých 18 let výše pracovní odměny stagnovala, což se od ledna změní. Základní měsíční sazba tak bude nově 50 % minimální mzdy.

V současnosti platí, že nejnižší složka odměny odsouzených činí 5500 korun, přičemž průměrná mzda odsouzeného za rok 2018 byla ještě nižší – jen 4345 korun za měsíc. Taková výše je demotivující a neumožňuje odsouzeným efektivně splácet své dluhy – náklady výkonu trestu, náhradu škody způsobenou trestnou činností, vyživovací povinnosti, exekuce a další. Umoření dluhu již během výkonu trestu pak může snížit motivaci k trestné činnosti po propuštění.

Ombudsmanka proto vydala v roce 2016 doporučení Ministerstvu spravedlnosti, aby předložilo návrh na zvýšení odměn odsouzených. Ministerstvo i vláda doporučení ombudsmanky vyhověli a od 1. ledna tak dojde k navýšení odměny vězňů a k navázání této odměny na minimální mzdu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…