Vězeňská služba: Vězni z Oráčova vybírají peníze pro Ukrajinu

08.03.2022 15:02 | Tisková zpráva

Nebývalá vlna solidarity se projevila i tam, kde by to čekal málokdo. Za zdmi věznic. Odsouzení z Věznice Oráčov se během prvního týdne války na Ukrajině rozhodli skupinově zasílat peníze na podporu lidí zasažených válkou. Sami říkají, jak je celá situace na Ukrajině velmi zasáhla.

Vězeňská služba: Vězni z Oráčova vybírají peníze pro Ukrajinu
Foto: vscr.cz
Popisek: Vězeňská služba ČR - logo

Každý den sledují zprávy, poslouchají rádio. Když viděli, jak Rusové útočí na civilisty a jejich domy, jak maminky s dětmi stojí hodiny na hranicích, tisíce lidí nemají kde bydlet, domluvili se, že každý z nich přispěje alespoň malou finanční pomocí. „Když přispěla čtyřletá holčička z vlastní kasičky, tak nevidím důvod, proč bychom také něco nemohli dát i my“, říkají oráčovští odsouzení.

Do sbírky se zatím zapojilo přes 80 odsouzených a během jednoho týdne odeslali 12 710 Kč. Tato částka ale není konečná. K této solidární akci se připojují další odsouzení. Jeden z odsouzených dodává: „z našeho oddílu přispělo určitě více jak 50 % lidí, tedy ti, kteří s lidmi na Ukrajině soucítí. Byli to i kluci, co si vydělají za měsíc 1000 Kč nebo 500 Kč a nic jiného nemají. I ti poslali alespoň 100 Kč. Obecně se dá říct, že jsme každý na tuto pomoc vydělávali asi 3 týdny z měsíce“. 

Pro odsouzeného Roberta, který přispěl 1 000 Kč, byla hlavním podnětem k zaslání peněz vlastní zkušenost „V roce 1993 jsem byl v Jugoslávii pod Červeným křížem. Takže vím, jaké to může být, viděl jsem humanitární pomoc i problémy na vlastní oči. Myslím si, že když se složí hodně lidí, tak se vybere velká částka, která by lidem na Ukrajině mohla pomoci“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

11:46 Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

Lokalita U Trojice v Pardubicích prochází změnou. Byly zde vysazeny tradiční odrůdy ovocných stromů.…