Vláda ČR: V Bratislavě zasedla poprvé společně česká a slovenská tripartita

07.09.2015 16:33

V Bratislavě dnes historicky poprvé jednali na společném setkání zástupci české a slovenské tripartity. Obě strany diskutovaly o zkušenostech s vedením sociálního dialogu v Česku a na Slovensku, výši minimální mzdy, zlepšování podmínek na trhu práce, boji proti daňovým únikům i regulaci agentur práce. Tématem jednání byly rovněž priority předsednictví ČR ve Visegrádské skupině a Slovenska v Radě EU, zejména v sociální oblasti a podpoře podnikání a hospodářského růstu.

Vláda ČR: V Bratislavě zasedla poprvé společně česká a slovenská tripartita
Foto: Archiv PL
Popisek: Úřad vlády ČR

„Historicky první společné jednání české a slovenské tripartity dokazuje, že obě země dávají velký důraz na poctivý a kvalitní sociální dialog. Dnešní jednání nám umožnilo vyměnit si se slovenskými partnery zkušenosti nejen ve vedení sociálního dialogu v každé ze zemí, ale rovněž v řadě dalších důležitých témat, ať už jde o minimální mzdu, zlepšování trhu práce či postupu v regulaci agentur práce. Dohodli jsme se zároveň, že ve společném zasedání české a slovenské tripartity budeme pokračovat a další by mohlo být v roce 2016 v České republice. Diskutovali jsme také o možnosti, že by se ČR pokusila připravit setkání tripartit všech zemí Visegrádské skupiny, které aktuálně naše země předsedá,“ uvedl předseda české vlády Bohuslav Sobotka.

Seznam bodů dnešního jednání české a slovenské tripartity:

· Témata předsednictví ČR ve Visegrádské skupině a SR v Radě EU, zejména v sociální oblasti a podpoře podnikání a hospodářského růstu
· Minimální mzda – východiska pro stanovení minimální mzdy, vyjednávání, atd.
· Agenturní zaměstnávání – problémy a jejich řešení, zkušenosti s novou právní úpravou
· Reforma důchodového systému – vize a realita
· Podpora zaměstnávání osob se zdravotním postižením, náhradní plnění a povinné kvóty zaměstnávání osob se zdravotním postižením
· Zkušenosti se zavedením registračních pokladen a dalších opatření k zamezení daňových úniků
· Způsob a organizace jednání hospodářských a sociálních rad v ČR a SR včetně informace o tématech zařazených na programy jednání v období současných vlád

Jednání se za českou stranu účastnil premiér Bohuslav Sobotka, ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, ministr dopravy Dan Ťok, ministr spravedlnosti Robert Pelikán, ministr kultury Daniel Herman, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula a prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

Za slovenskou stranu se setkání účastnil premiér Robert Fico, ministr práce, sociálních věcí a rodiny Ján Richter, ministr financí Peter Kažimír, ministr hospodářství Vazil Hudák, ministr spravedlnosti Tomáš Borec, státní tajemník ministerstva životního prostředí Ján Ilavský, státní tajemník ministerstva zahraničních věcí a evropských záležitostí Ivan Korčok, prezident Konfederace odborových svazů SR Jozef Kollár a prezident Asociace zaměstnavatelských svazů a sdružení SR Tomáš Malatinský.

Vláda Bohuslava Sobotky rozšiřuje aktivní sociální dialog v souladu se svými vládními závazky. Za poslední rok se v České republice uskutečnila již dvě společná zasedání centrální a krajských tripartit. Vláda zároveň usiluje o posílení sociální dimenze i v rámci zahraniční politiky. Proto Česká republika iniciovala první společné zasedání české a slovenské tripartity. Ambicí vlády Bohuslava Sobotky přitom je, aby se vytvořila tradice setkání tripartit na nejvyšší úrovni, podobně jako se pravidelně konají společná zasedání vlád obou zemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústecký kraj obnovuje aktivní spolupráci v regionu srbského Banátu

7:02 Ústecký kraj obnovuje aktivní spolupráci v regionu srbského Banátu

Ústecký kraj v uplynulých deseti letech úzce spolupracoval s regionem srbského Banátu. V letošním ro…