Vláda schválila zvýšení rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení

04.03.2019 18:47

Vláda Andreje Babiše na jednání v pondělí 4. března 2019 schválila navýšení rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení na rok 2019, projednala tři poslanecké návrhy a stížnost veřejné ochránkyně práv.

Vláda schválila zvýšení rozpočtu Státního fondu rozvoje bydlení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad vlády, ilustrační foto

Vláda schválila návrh na změnu Státního fondu rozvoje bydlení na rok 2019. V programu Výstavba, který je určen k výstavbě, či přestavbě dostupných bytů, navýšila vláda aktuální rozpočet 350 milionů o dalších 650, tak aby byla k dispozici 1 miliarda korun. Spuštění se plánuje na začátek dubna. O 100 milionů se navyšuje také program Regenerace veřejných prostranství.

Členové kabinetu projednali tři poslanecké návrhy. První z nich se týkal zavedení klouzavého mandátu poslance, kdy by poslanec nemohl být zároveň členem vlády. Pokud by se jím stal, výkon poslaneckého mandátu by se na tuto dobu pozastavil. Vláda k tomuto návrhu zaujala neutrální stanovisko, ale je ochotna spolupracovat s Poslaneckou sněmovnou na zlepšení návrhu tak, aby mohl být klouzavý mandát zaveden.

Dalším poslaneckým návrhem byla novela školského zákona, která usiluje o rozšíření cílů vzdělávání o plnění občanských a společenských povinností. Poslední poslanecký návrh se týkal zákona o vysokých školách. Konkrétně využití prostředků určených na vědu, výzkum a inovace na vysokých školách. Dnes mohou školy do dalšího kalendářního roku převést maximálně 5 % prostředků určených na tuto činnost. Poslanci navrhují, aby byl limit zrušen. K oběma návrhům zaujala vláda negativní stanovisko.

Vláda dnes také jmenovala novou tiskovou mluvčí Janu Adamcovou, která má bohaté zkušenosti z práce v médiích a na Úřad vlády přichází z České televize. Více informací o nové mluvčí vlády ZDE.

Dalším bodem jednání bylo zajištění bezpečnosti na letišti Václava Havla v Praze. Po vyhodnocení efektivity systému došlo ministerstvo k závěru, že k plnému pokrytí tranzitního prostoru stačí 100 místo původně plánovaných 145 kamer. Proto bude 45 kamer umístěno do veřejných prostor letiště na místa s vysokou koncentrací osob, především kolem informačních tabulí, kde se cestující i doprovod na delší dobu zastavují. Více v tiskové zprávě Ministerstva vnitra ZDE.

Jedním z bodů na jednání vlády byla také stížnost ombudsmanky na Ministerstvo vnitra v souvislosti s procesem udělování státních občanství. Vláda po vyslechnutí dalších názorů, včetně zástupců zpravodajských služeb, podpořila dosavadní postup Ministerstva vnitra.

Členové kabinetu také schválili cestu předsedy vlády do USA a na oslavy vstupu zemí visegrádské skupiny do NATO v Polsku, více informací ZDE.

Kompletní výsledky jednání ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…